Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libération – „noua lovitură de stat constituţională a lui Viktor Orbán”

Uniunea Europeană priveşte cu nelinişte spre Ungaria unde o serie de modificări ale Constituţiei sunt considerate incompatibile cu normele democraţiei europene. Ziarul francez Libération vorbeşte chiar despre „o nouă lovitură de stat constituţională” a lui Viktor Orbán.

Cotidianul francez cu simpatii de stînga consideră că această a patra serie de modificări constituţionale reduce şi mai mult la tăcere opoziţia din Ungaria dar mai ales „contraputerea” din această ţară. Corespondenta la Budapesta a ziarului Libération îşi începe articolul cu această tristă constatare: „Un întreg capitol de istorie ungară sfîrşeşte la pubelă”. Sunt modificări de fapt care riscă să „înmormînteze statul de drept”, mai spune ziarista Florence La Bruyère, fapt de ce care se tem multe voci în Ungaria, şi mai ales tinerii care au ieşit numeroşi pe străzile Budapestei pentru a-şi exprima protestul.

În 1989 Viktor Orbán cerea cu vehemenţă o magistratură independentă, o şcoală laică eliberată de orice ideologie, precum şi o Curte Constituţională independentă de guvern şi de Parlament. „Un sfert de secol mai tîrziu, constată ziarista franceză, Orbán şi partizanii săi, deveniţi ultraconservatori din oportunism politic, s-au deberasat de aceste principii.

Libération îl citează în context pe universitarul Zoltán Fleck care spune: „Cu o astfel de Constituţie astăzi nu am putea deveni membri ai Uniunii Europene”. Si tot el mai spune: „Curtea Constituţională seamănă din ce în ce mai mult cu cea pe care o aveam pe vremea comunismului, adică cu un organism decorativ”. Un alt analist maghiar, Gábor Halmai, profesor invitat la Universitatea Princeton, este citat cu următoarea frază: „De acum încolo Parlamentul poate include orice în Constituţie, de exemplu un articol care să permită statului confiscarea proprietăţii private.

Libération îl citează însă şi pe Viktor Orbán care, aflat joia trecută la Buxelles, s-a declarat „deschis pentru consultări”, dispus deci să dezamorseze criticile venite atît dinspre Washington şi Uniunea Europeană. Ziarul francez reaminteşte însă că deja anul trecut guvernul maghiar promisese Comisiei Europene să modifice legea legată de justiţie. „în loc de a-şi respecta promisiunea însă, guvernul a înscris această lege în Constituţie iar textul este chiar mai rău decît înainte” mai spune Zoltán Fleck citat deci de Libération.