Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul francez restituie bunuri confiscate de nazişti

filipetti.jpg

Aurélie Filippetti, ministrul francez al culturii. Reuters

Ministrul francez al culturii a restituit marţi în cadrul unei ceremonii solemne 7 tablouri confiscate de regimul nazist. Operele de artă, confiscate în perioada 1939-1945 au fost date înapoi descendenţilor unor familii evreieşti şi marchează lansarea unei politici mai deschise a Franţei în acest domeniu.

Tablourile restituite fac parte dintr-un lot de două mii de opere de artă păstrate de statul francez din 1949 în lipsa unor reclamatii sau cereri din partea pagubitilor sau descendentilor acestora. Păstrate sau expuse în diversele muzee din Franta, aceste opere de artă trebuie să fie semnalate publicului ca fiind fără proprietar tocmai pentru a suscita cercetări eventuale din partea specialistilor sau familiilor pagubite în timpul celui de-al doilea război mondial.

În acea perioada circa o sută de mii de opere de artă au fost furate familiilor de evrei. Peste 60 de mii dintre ele au fost repatriate după terminarea conflagratiei. Circa 45 de mii au fost recuperate de marile familii precum Rothschild sau David-Weill. Alte circa 14 mii au fost vândute la licitatii în anii 50 pentru că nu erau foarte valoroase. Au mai rămas deci vreo două mii – dintre care peste 160 de tablouri de mari maestri – care-si mai asteaptă proprietarii.

Franta dă înapoi cam o operă de artă pe an,  de zece ani încoace. Anul 2013 va fi însă unul exceptional întrucat zece astfel de capodopere vor fi restituite. Restituirea se face în urma unor examene minutioase si pe baza unei "certitudini cvasi-absolute" spune directoarea Muzeelor din Franţa citată de agentia France Presse. Dacă numărul cererilor venite din partea francezilor s-a stabilizat, procedura de restituire s-a extins recent si la familii originare din tările Europei centrale care au acces, via internet, la o bază de date si documente puse on-line de autoritătile franceze.

Actuala restituire de tablouri este exemplară din acest punct de vedere. O primă parte a operelor de artă apartinea unui mare colectionare vienez. Constrâns să fugă din tara sa în 1938 pentru a se refugia în Franta, Richard Neumann lasă în urma o parte din colectia de tablouri. In 1941 familia este nevoită să vândă urgent niste tablouri pentru a fugi din nou de nazisti. După război, Neumann depune o reclamatie pe lângă autoritătile franceze. Au trebuit însă zeci de ani de cercetări atât în Franta cât si în Austria,  pentru ca un nepot al lui Neumann, azi octogenar, să poată recupera 6 tablouri semnate de mari maestri. Al doilea colectionar spoliat era originar din Praga. După ce Iozef Wiener a fost asasinat într-un lagăr nazist, tablourile sale – printre care cele restituite acum – au fost vândute de nemti, în 1941. După război, o parte din tablouri a ajuns la muzeul Luvru care în imposibilitatea de a-i identifica pe proprietari, le-a păstrat. De abia în anii 2000 fiul celui de-al doilea sot al văduvei lui Wiener a reluat căutările si a dat de respectivele tablouri, azi recuperate.

Pentru a accelera restituirea operelor de artă confiscate, ministrul francez al culturii Aurélie Filippetti a organizat o echipă specială. Mai multi functionari si membri ai directiei diverselor muzee dar si de la ministerul de externe si de la Arhivele Nationale vor studia cataloage, genealogii, arhive pentru a încerca identificarea cel putin a cazurilor celor 163 de pânze de mari maestri aflate în muzeele franceze, fără proprietar. Intr-adevăr, misiunea echipei este una contra-cronometru. Numărul de persoane care pot depune mărturie, care au văzut sau cunoscut aceste opere la locul lor de origine, adică în mâinile familiilor de colectionari, se reduce tot mai mult.