Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, în vizitǎ la Paris

Preşedinta Argentinei, doamna Cristina Kirchner efectueazǎ o vizitǎ la Paris. Miecuri 19 martie ea este primitǎ la Palatul Elysée de preşedintele François Hollande urmînd ca joi 20 martie sǎ inaugureze, împreunǎ cu oficialitǎţile franceze, Salonul de Carte de la Paris unde Argentina este invitat de onoare.

Intre Franţa şi Argentina cooperarea culturalǎ este extrem de intensǎ, şi meritǎ menţionat faptul cǎ în urmǎ cu trei ani oraşul Buenos Aires a fost invitat de onoare al Salonului de Carte de la Paris. Pe agenda discuţiilor dintre François Hollande şi Cristina Kirchner figureazǎ însǎ şi subiecte legate de politica internaţionalǎ, precum şi subiecte economice. Pînǎ la sfîrşitul anului Argentina este membru temporar al Consiliului de Securitate ONU. Vineri 7 martie ministrul de externe francez Laurent Fabius ar fi trebuit sǎ efectueze o vizitǎ în Argentina, dar a anulat-o din cauza situaţiei din Ucraina.

Anul trecut Argentina a afişat o creştere economicǎ de invidiat, de aproape 5 la sutǎ. Intre 2003 şi 2011 ritmul de creştere economicǎ a fost chiar şi mai viguros, de 8 la sutǎ. Ceea ce nu înseamnǎ cǎ ţara nu are probleme legate, de exemplu, de inflaţie sau de deficit bugetar.

Agricultura ţǎrii este extrem de performantǎ şi orientatǎ spre export, iar vînzǎrile de automobile au ajuns la un veritabil record. Dar guvernul argentinian al preşedintei de centru-stînga Cristina Kirchner este confruntat acum cu o economie care dǎ semne de obosealǎ, iar unii experţi prezic pe anul acesta un ritm de creştere de 1 la sutǎ, sau chiar recesiunea. In ianuarie anul acesta Argentina şi-a devalorizat moneda naţionalǎ, peso-ul argentinian, cu 20 la sutǎ, ceea ce a provocat un seism inflaţionist. Inflaţia dureazǎ de fapt de şase ani, pe fondul unui deficit bugetar care a ajuns la 5 la suta din Produsul Intern Brut.

Iatǎ un tablou al problemelor economice ale Argentinei, dar la Paris ele vor fi puse totuşi între paranteze întrucît literatura acestei ţǎri este onorata acum la Salonul cǎrţii iar scriitorii argentinieni, precum Borges sau Julio Cortzar au un imapct puternic, de multǎ vreme în Franţa.