Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama în Europa cu mesaje pentru Putin

000_171498525_0.jpg

Barack Obama, credit foto: rfi.fr

In timp ce Rusia îşi încheie operaţiunea de preluare a tuturor bazelor militare ucrainene din Crimeea iar rubla devine în mod oficial moneda acestui "nou" teritoriu rus, la celǎlalt capǎt al continentului european, mai precis în Olanda, "debarcǎ" preşedintele american Barack Obama pentru a le spune aliaţilor sǎi de pe vechiul continent cǎ nu-i va lǎsa singuri în faţa Moscovei. Aceastǎ vizitǎ a liderului de la Casa Albǎ în Europa este plinǎ de semnificaţii cu atît mai mult cu cît are loc într-un moment cînd memoria Europei trebuie reîmprospǎtatǎ.

In mod paradoxal, în timp ce la Haga grupul G7 este convocat pentru a discuta despre securitatea nuclearǎ, Europa îşi dǎ seama cît de fragilǎ rǎmîne în faţa altor ameninţǎri… Ideologia imperialǎ expansionistǎ rusǎ începe sǎ fie luatǎ în serios, iar cu cît ne deplasǎm dinspre vestul Europei spre Est, temerile sunt tot mai mari. Ucrainenii se tem efectiv cǎ tancurile ruse ar putea intra pe teritoriul lor pentru a le dezmembra ţara. De altfel liderul naţionionalist Vladimir Jirinovksi a şi sugerat un "tîrg" în vederea dezmembrǎrii Ucrainei: Polonia, Ungaria şi România, a arǎtat el, şi-ar putea recupera cîteva regiuni care le-au aparţinut în trecut, Rusia ar putea lua toatǎ partea de sud est şi de est, iar ceea ce va mai rǎmîne din Ucraina ar putea deveni o ţarǎ extrem de "fericitǎ". Despre Jirinovski se ştie de mulţi ani cǎ este un provocator. Rǎmîne însǎ întrebarea dacǎ nu cumva Vladimir Putin nu gîndeşte şi el cam la fel.

Si polonezii, care ştiu ce înseamnǎ ocupaţia rusǎ, sunt într-o stare de angoasǎ, ceva mai micǎ decît cea a ucrainenilor dar justificatǎ istoric. Timp de 150 de ani Polonia nu a figurat pe harta Europei, ea fiind împǎrţitǎ între Prusia, Imperiul Austriac şi Imperiul ţarist. Pentru ţǎri care şi-au vǎzut deseori regiunile de frontierǎ dezlipite şi alipite în funcţie de cum doreau cei puternici, acţiunile lui Vladimir Putin sunt de naturǎ sǎ readucǎ în actualitate adevǎrate coşmaruri istorice. Republica Moldova, România şi Tǎrile Baltice se aflǎ şi ele în prima linie a angoasei, dar şi Finlanda care ştie de înseamnǎ o frontierǎ comunǎ cu Rusia.

Ceva mai atenuatǎ este frica faţǎ de Putin în Europa centralǎ, dar şi acolo amintirea tancurilor sovietice este puternicǎ. Amintirea tancurilor care au intrat în 1968 în Praga, amintirea tancurilor care au intrat în 1956 în Budapesta. Zidul de la Berlin, prin nonşalanţa cu care a pus Putin mîna pe Crimeea, s-a reconstituit brusc în mintea foarte multor oameni care mai ştiu ce a fost comunismul exportat de Stalin şi Uniunea Sovieticǎ.

Pentru a rezuma, putem spune cǎ Rusia a aruncat un fel de umbrǎ rece asupra Europei, iar aceasta din urmǎ îşi întoarce privirile, din nou, spre America pentru a cǎuta protecţie. A mai fǎcut-o în 1917 pentru a opri un act de sinucidere care s-a numit primul rǎzboi mondial. A mai fǎcut-o în 1944 pentru a scǎpa de coşmarul nazist. A fǎcut-o pe toatǎ durata rǎzboiului rece pentru a ţine piept mesianismului de tip comunist în versiune stalinistǎ şi sovieticǎ. A mai fǎcut-o în 1996 cînd tot americanii au trebuit sǎ intervinǎ pentru a opri rǎzboiul din Bosnia. Si o face şi acum.

Sosirea lui Obama, pe vechiul continent, este de naturǎ sǎ mai linişteascǎ spiritele. Iar preşedintele american a adoptat tonul cel mai ferm cu putinţǎ pentru a-i face pe ruşi sǎ înţeleagǎ cǎ Occidentul are încǎ un lider şi forţa necesarǎ pentru a se apǎra:

"Aliaţii noştri din NATO sunt partenerii noştri cei mai apropiaţi pe scena internaţionalǎ, Europa este cheia de boltǎ între Statele Unite şi lume. Europa şi Statele Unite sunt unite pentru a sprijini guvernul şi populaţia ucraineanǎ. Noi suntem unanim de acord cǎ Rusia trebuie sǎ rǎspundǎ pentru acţiunile intreprinse pînǎ acum. Aşa cum a spus primul ministru olandez Mark Rutte, sancţiunile vor avea consecinţe importante asupra economiei rusǎ. Am sǎ-i întîlnesc pe partenerii mei din grupul G7 şi vom coordona îndeaproape acţiunile noastre cu Olanda şi cu partenerii noştri europeni."

Sunt cuvintele lui Barack Obama, de la care, Europa Occidentalǎ, în general naivǎ în raport cu Rusia, aşteaptǎ acum sprijinul diplomatic, politic şi logistic necesar pentru a opri un scenariu despre care nu ştie nimic, şi ale cǎrui secrete se aflǎ în mintea unui singur om, pe nume Vladimir Putin. O întreagǎ generaţie de est-europeni sacrificaţi de comunism i-au aşteptat pe americani decenii întregi, dupǎ rǎzboi, crezînd cǎ lumea civilizatǎ nu va permite Moscovei sǎ-şi impunǎ modelul timp de decenii întregi. Ciudatǎ întoarcere în timp, în alte condiţii şi pe alt plan al spiralei istorice, iatǎ cǎ tot pe americani îi aşteptǎm.