Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un "împǎrat roşu" la Paris primit cu un fast excepţional

france_390.jpg

Xi Jinping - credit foto: rfi.fr

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, îşi începe astǎzi etapa parizianǎ a vizitei sale în Franţa, şi este primit cu un fast excepţional. In felul acesta Franţa pune în luminǎ importanţa pe care o acordǎ acestei vizite, dar ţine şi sǎ-i impresioneze pe oaspeţii chinezi cu marea ei tradiţie ei în materie de recepţii şi ospitalitate diplomaticǎ.

Comentatorii avizaţi spun cǎ niciodatǎ, de la Mao încoace, un preşedinte chinez nu a concentrat atîta putere în mîinile sale precum Xi Jinping. Din septembrie anul trecut, aproape în fiecare lunǎ preşedintele chinez a acumulat noi responsabilitǎţi. El era deja şeful partidului şi al armatei, între timp a devenit şi preşedintele Comisiei însǎrcinatǎ cu aprofundarea reformei în domeniul apǎrǎrii, a Comisiei însǎrcinatǎ cu securitatea naţionalǎ şi a celei care se ocupǎ de cybersecuritare. In spatele acestor funcţii şi a numeroaselor comisii pe care le conduce în prezent se ascunde o impresionantǎ ascensiune politicǎ a unui om considerat deja drept un "veritabil împǎrat roşu". El a reuşit şi performanţa de a marginaliza funcţia de premier preluînd prerogativele acestuia legate de economie.

Chinezii de rînd îi spun deja acestui preşedinte "Xi Dada", ceea ce înseamnǎ "marele Xi". Iatǎ deci cine este omul care vine la Paris, un şef absolut, popular în ţara sa pentru cǎ a promis o luptǎ nemiloasǎ împotriva corupţiei, iniţiatorul  unui program de reforme extrem de ambiţios dar avînd în centrul sǎu acelaşi obiectiv ca al predecesorilor sǎi: de a transforma China în prima putere a lumii.

Alǎturi de Xi Jinping se aflǎ… un general. Este vorba de Peng Liyuan, soţia preşedintelui chinez, care are rang de general de brigadǎ dupǎ ce a fost cîntǎreaţǎ oficialǎ a Armatei populare de eliberare. Veritabilǎ vedetǎ în ţara sa, eleganta doamnǎ Peng Liyuan regretǎ totuşi cǎ la Palatul Elysée nu existǎ o "primǎ doamnǎ" care sǎ-i fi consacrat timpul şi sǎ-i fi oferit un program pe mǎsurǎ. Soţia preşedintelui chinez va vizita totuşi la Paris un spital pentru copii în compania doamnei Marisol Touraine, ministra sǎnǎtǎţii.

Cuplul prezidenţial chinez cǎruia i se întinde covorul roşu la Paris încarneazǎ de fapt o sete de putere şi un sistem piramidal de care China a încercat sǎ se separe dupǎ moartea lui Mao. Conducerea colegialǎ pe care au imaginat-o liderii chinezi dupǎ moartea marelui "cîrmaci" pare sǎ nu mai fie de actualitate. Ca manierǎ de exercitare a puterii, şi mai ales ca manierǎ de reprimare a tuturor vocilor critice, Xi Jinping seamǎnǎ foarte tare cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Occidentalii însǎ au învǎţat lecţia chinezǎ: ei ştiu cǎ nu trebuie sǎ abordeze împreunǎ cu aceşti parteneri economici esenţiali nici probleme legate de drepturile omului, nici altele legate de Tibet, şi nici sǎ le impunǎ modelul occidental de democraţie. Fastul cu care este primit noul şef suprem chinez la Paris promite mai degrabǎ complezenţǎ faţǎ de preşedintele Chinei. De altfel numǎrul mare de acorduri economice pe care urmeazǎ sǎ le semneze Franţa cu China este şi el de naturǎ sǎ eclipseze total subiectele de naturǎ sǎ-i indispunǎ pe oaspeţii chinezi.   

François Hollande a fost, în aprilie 2013, primul şef de stat european primit în vizitǎ de stat la Beijing de Xi Jinping imediat dupǎ desemnarea acestuia în fruntea statului chinez. S-ar spune deci cǎ relaţiile dintre cei doi preşedinţi sunt bune, şi de altfel la acea orǎ François Hollande i-a promis omologului sǎu o "primire excepţionalǎ" la Paris. Acum, ea este concretizatǎ printr-un program fastuos: ceremonie la Domnul Invalizilor, dineu la Palatul Elysée, concert la Opera regalǎ de la Versailles, dineu privat la Trianon.

Greu de spus dacǎ germanii şi belgienii vor putea propune un program şi mai excepţional la Berlin şi la Bruxelles, unde se va mai duce preşedintele chinez.