Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuplu condamnat în Franţa pentru cǎ a cerşit împreunǎ cu copiii lor

000_par6723561_0.jpg

credit foto: rfi.fr

In Franţa un cuplu a fost condamnat de justiţie întrucît a practicat cerşetoria împreunǎ cu copiii lor de trei ani. Este pentru prima datǎ cǎ justiţia francezǎ pronunţǎ un astfel de verdict.

Cazul este relatat de cotidianul Aujourd’hui care mai aratǎ cǎ aceastǎ condamnare ar putea face jurisprudenţǎ. Pe strǎzile Parisului pot fi vǎzute destul de des persoane adulte care cerşesc împreunǎ cu copiii lor de diverse vîrste. Sigur, ideal ar fi ca aceşti copii sǎ-şi petreacǎ mai bine ziua la grǎdiniţǎ sau la şcoalǎ. Pentru respectivii adulţi care cerşesc, însǎ, prezenţa unui copil alǎturi de ei amplificǎ şansa de a trezi mila publicǎ.

Probabil cǎ autoritǎţile franceze doresc eradicarea acestui fenomen. In acest sens poate fi interpretat şi verdictul dat de Tribunalul corecţional de la Paris în cazul cuplului format de Mariana, 38 de ani, originarǎ din România, şi Borijove, 54 de ani, de naţionalitate francezǎ. Mariana cerşea cu copiii ei gemeni, de trei ani, Francesca şi Anthony, în zona comercialǎ de la Barbès, din nordul Parisului. O fǎcea în condiţii care au trezit în primul rînd indignarea unor francezi şi nu atît mila publicǎ. Potrivit cotidianului Aujourd’hui, cuplul, care mai are doi copii de 6 şi 10 ani, îşi maltrata efectiv ultimii nǎscuţi. De altfel acesta a fost şi principalul motiv al condamnǎrii: celor doi li s-a imputat faptul cǎ nu au avut grijǎ de copiii lor de trei ani. Ambii pǎrinţi au primit pedepse cu închisoarea de 8 luni, dar numai tatǎl o va executa efectiv. Mariana este condamnatǎ cu suspendarea pedepsei, iar copiii ei sunt daţi în grija unui cǎmin de ajutor social de la Saint-Denis. 

Citez din articolul publicat de cotidianul Aujourd’hui: "Trista soartǎ a gemenilor i-a emoţionat pe locuitorii cartierului unde cerşea respectiva familie. Primǎria, apoi poliţia, au fost informate, iar mama a fost pînǎ la urmǎ arestatǎ pe 10 ianuarie în plinǎ "activitate" pe colţul de trotuar unde venea de obicei. In cursul arestǎrii, poliţiştii au constatat cǎ din hainele copiilor emana un miros dezgustǎtor de urinǎ, iar copiii erau nespǎlaţi pe cap de cine ştie cînd." Descrieri asemǎnǎtoare au fost fǎcute şi dupǎ ce poliţia a descins la domiciliul cuplului.

De notat cǎ tatǎl era cunoscut de serviciile de poliţie pentru diverse acte de delicvenţǎ.

Greu de stabilit, în cazul unor oameni bǎtuţi de soartǎ, unde se terminǎ mizeria şi unde începe fǎrǎdelegea. Iar într-o ţarǎ ca Franţa, care în principiu prevede şcolarizarea tuturor copiilor, indiferent dacǎ au sau nu acte în regulǎ, imaginea unor copiii puşi sǎ cerşeascǎ riscǎ, aşa cum spuneam, sǎ provoace mai degrabǎ îndoieli şi indignare decît toleranţǎ şi compasiune.