Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


John Kerry pledează la Paris pentru viitorul acord de liber schimb dintre UE şi USA

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, şi-a încheiat cu o vizită în Franţa un turneu diplomatic de o săptămînă ale cărui etape au fost Israel, teritoriile palestiniene, Iordania, Irak şi Afganistan. De notat că vizitele sale la Bagdad şi Kabul au figurat în categoria "surpriză", nefiind anunţate în mod oficial. La Paris, pe agenda discuţiilor rămîn dominante războiul din Siria, situaţia din Mali şi din Republica Centrafricană, precum şi acordul de liber schimb dintre State Unite şi Uniunea Europeană.

John Kerry a abordat toate aceste probleme cu omologul său francez Laurent Fabius şi s-a întîlnit deasemenea la Paris cu oameni de afaceri francezi. El a ţinut să transmită un mesaj în direcţia tuturor acelor europeni care privesc cu nelinişte la perspectiva viitorului acord de liber-schimb cu Statele Unite, şi mai ales în direcţia francezilor care se tem că vor pierde unele avantaje legate de agricultură.

Prin acest acord Uniunea Europeană şi Statele Unite vor avea un impact profund asupra lumii, a spus John Kerry, aducînd şi următorul argument, citez dintr-o depeşă a Agenţiei France Presse: “Uniunea Europeană şi Statele Unite reprezintă împreună o treime din totalitatea bunurilor şi serviciilor vîndute în lume şi peste 50 la sută din totalitatea producţiei economice mondiale”. Washingtonul consideră că acest acord va crea locuri de muncă în Europa, ceea ce va ajuta bătrînul continent să iasă din criză.

În legătură cu Siria, atît Franţa cît şi Statele Unite nu pot decît să constate că dosarul se complică pe zi ce trece. Noile disensiuni din sînul opoziţiei siriene pun în evidenţă amploarea unei lupte de influienţă regională extrem de acută. După cum arată comentatorii agenţiei France Presse, axa Qatar – Turcia se opune celei dominată de Arabia Saudită. De ambele părţi sunt deblocate mari sume de bani, funcţionează o intensă propagandă mediatică şi sunt efectuate livrări de arme. Washingtonul pare să sprijine poziţia Arabiei Saudite întrucît Qatarul şi Turcia îi sprijină direct pe Fraţii Musulmani. Potrivit unui specialist arab, armele trimise de statul Qatar ajung în Turcia şi apoi sunt livrate în special grupurilor de combataţi controlate de Fraţii Musulmani. Arabia Saudită îşi trimite armele pe un cu totul alt traseu, mai precis prin Iordania. O teribilă bătălie se dă în regiune şi pe plan mediatic, ea fiind exprimată de canalele de televiziune Al-Jazeera din Qatar şi Al-Arabiya, canal controlat de saudieni.

Sa mai reţinem că Washingtonul a decis să nu ia sub protecţia scutului anti-rachetă bastioanale rebele din Siria, ceea ce pune încă o dată în lumină compexitatea situaţiei.