Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa confruntată cu economia criminală

argent-sale.jpg

credit foto: actuwiki.fr

In Cipru, băncile au fost redeschise dar sub o strictă supraveghere şi cu mari restricţii în ce priveşte plăţile şi viramentele. Pieţele financiare rămîn sub tensiune şi există temerea că după Cipru şi alte ţări europene ar putea intra în acelaşi tip de turbulenţă financiară. In paralel, cel puţin în presa franceză, continuă o veritabilă dezbatere legată de învăţămintele care se impun în contextul acestei crize cipriote.

Europa este invadată de “bani murdari” şi îşi dă seama că trebuie numaidecît să procedeze la o vastă curăţenie în domeniul bancar pentru a nu-şi pierde credibilitatea pe plan mondial. Iată o primă lecţie care se impune după cele întîmplate în Cipru. In mitologia greacă, Hercule şi-a cîştigat celebritatea prin cîteva acţiuni spectaculoase, dintre care un a fost curăţarea grajdurilor lui Augias, rege al Elidei. Grajduri care nu mai fuseseră “primenite” de 30 de ani, de unde dificultatea operaţiunii. Hercule a deviat însă cursul unui rîu şi le-a curăţat într-o zi. Europa se află acum în situaţia lui Hercule şi trebuie să-şi cureţe sistemul bancar infectat de produse toxice, precum şi de banii murdari plasaţi în băncile sale de “economia criminală”.

Intr-un articol publicat în revista L’Express, eseistul Jacques Attali nu ezită să spună că Europa trebuie să tranşeze fără ezitare în privinţa cazului cipriot. Republica Cipru trebuie să accepte regulile de transparenţă şi bună gestiune, precum şi cele etice impuse de normele europene în materie de activităţi bancare. In caz contrar, ar fi mai bine ca Republica Cipru să fie scoasă din zona euro.

Este inadmisibil, scrie Jacques Attali, ca Europa să accepte transformarea unora dintre regiunile ei într-un fel de “port-avioane” pentru puteri criminale. Citez din articolul lui Jacques Attali: “a lăsa o astfel de maşină de spălat bani să prospere în inima zonei euro înseamnă cangrenarea acestei zone din interior”. Trăim într-o lume unde economia criminală iar proporţii din ce în ce mai vertiginoase, iar pasivitatea Uniunii Europene ar duce la situaţia în care euro ar deveni moneda mafiilor de pretutindeni.

In contextul crizei cipriote cel puţin două ţări s-au simţit vizate şi au afirmat sus şi tare că ele nu suportă comparaţie cu Cipru. Cele două ţări care au reacţionat aşa de prompt sunt Luxemburgul şi Slovenia. Mulţi responsabili europeni consideră însă că este momentul eradicării altor paradisuri fiscale din sînul Uniunii Europene. Malta, Slovenia şi Luxemburgul vor trebui, poate chiar foarte repede, să-şi examineze şi ele gradul de complicitate cu “banii murdari” care curg nu doar dinspre Rusia ci şi din alte zone ale lumii. Este ciudat cum în prezent cad de pe piedestal ţări care păreau să fie printre cei mai buni elevi ai Europei. Este cazul cu Slovenia, prima ţară din fostul bloc răsăritean care a doptat moneda unică, euro, în 2007. Iar pînă nu de mult Slovenia a afişat o creştere economică de invidiat. Din 2012 însă, Slovenia este în recesiune iar băncile sale sunt doldora de active toxice explozive. Un enorm şantier se deschide de fapt în faţa Europei: impunerea unor norme etice sectorului financiar. Dacă Europa nu va cîştiga acest pariu, atunci economia criminală, care a cangrenat deja numeroase spaţii în Asia, în Africa sau în America latină, va avea în faţa ei un imens bulevard pentru a-şi impune legea nefastă pe planetă.