Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


70 de ani de apariţia cărţii "Micul Prinţ” (Le Petit Prince)

le-petit-prince.jpg

credit foto: Gallimard

Luna aceasta se împlinesc 70 de ani de la un eveniment editorial care a marcat de fapt întreaga planetă: apariţia, în Statele Unite, a cărţii "Micul Prinţ” (Le Petit Prince) de Antoine de Saint-Exupéry.

Cartea a fost practic scoasă concomitent în engleză şi în franceză de editura Reynal & Hitchock. Versiunea engleză a apărut pe 6 aprilie iar cea franceză pe 20 aprilie. Cum autorul ei, Antoine de Saint-Exupéry era angajat în lupta împotriva ocupantului nazist în Franţa, este de la sine înţeles de ce cartea nu a putut apărea la acea oră, în aprilie 1943, şi pe teritoriul Hexagonului. Abia la sfîrşitul războiului, mai precis în 1946, editura Gallimard a publicat această capodoperă care a avut un succes mondial uluitor. Scriitorul Antoine de Saint-Exupéry nu a mai apucat să se bucure însă de acest succes planetar: el a dispărut cu avionul său în cursul unei misiuni, în largul coastelor franceze, nu departe de Marsilia, pe 31 iulie 1944, efectuînd un zbor de observaţie. Intre timp “Micul Prinţ” a devenit cartea cea mai vîndută şi tradusă în lume după Biblie. Aventurile “micului prinţ”, dar şi el ca personaj, au cucerit practic toate ţările şi toate culturile. Cartea a fost tradusă în 270 de limbi şi dialecte, inclusiv în limbi vechi (sau moarte) precum latina sau aramaica. Cartea a avut peste 1300 de ediţii şi s-au vîndut din ea peste 145 de milioane de exemplare. Doar în Franţa se vînd anual cam 400 000 de exemplare din "Micul Prinţ", cu atît mai mult cu cît figurează în programele şcolare. Iar de la prima sa ediţie în franceză, cartea s-a vîndut în Franţa 12 milioane de exemplare.

Un astfel de succes merită sărbătorit, ceea ce şi-au propus mai multe organisme culturale cu ocazia acestei aniversări. De notat apariţia, în context, a unei biografii a lui Saint-Exupéry redactată de Virgil Tănase, scriitor de origine română stabilit la Paris cu peste 35 de ani în urmă. In ediţie limitată sunt republicate ilustraţiile realizate chiar de Antoine de Saint-Exupéry la cartea sa, precum şi înregistrări celebre ale textului, printre ele una realizată în 1945 de actorul Gérard Philippe.