Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


India: alegeri legislative de o complexitate fǎrǎ precedent

inde_legislatives_scrutin432.jpg

credit foto: rfi.fr

In India începe, luni 7 aprilie, un veritabil maraton electoral: este vorba de alegerile legislative care se vor derula în nouǎ etape, pînǎ pe 12 mai. In nici o altǎ ţarǎ din lume nu existǎ la ora actualǎ un scrutin mai complex şi mai dificil de organizat, pentru 814 milioane de alegǎtori.

Comentatorii spun cǎ acestea sunt cele mai mari alegeri legislative din istoria democraţiei. 930 000 de birouri de vot au nevoie de supraveghere într-o ţarǎ care are dimensiunea unui continent şi o populaţie de un miliard douǎ sute de milioane de persoane, de fapt a doua ca numǎr de locuitori dupǎ China. Organizatorii alegerilor trebuie sǎ ţinǎ cont de nenumǎrate particularitǎţi locale, începînd cu diverse festivaluri care au loc în aceastǎ perioadǎ, continuînd cu sezonul ploilor în anumire regiuni şi terminînd cu calendarul vacanţelor şcolare.

Faţǎ de precedendele alegeri legislative, din 2009, numǎrul alegǎtorilor a crescut cu o sutǎ de milioane, într-o ţarǎ în care jumǎtate din populaţie are sub 25 de ani.

La nivel politic, acest scrutin este marcat de numeroasele scandaluri de corupţie care au avut loc în ultimul timp, precum şi de erodarea formaţiunii care a condus India în ultimii zece ani, Partidul Congresului, veritabilǎ maşinǎ politicǎ a dinastiei Gandhi. Sondajele sunt favorabile unei formaţiuni naţionaliste hinduse şi liderului acesteia, Narendra Modi. El este însǎ acuzat cǎ ar fi provocat tensiuni între hinduşi şi musulmani, aceştia din urmǎ reprezentînd 13 la sutǎ din populaţia Indiei.

In prezent India este cea de-a zecea economie a lumii, dar şi ţara în care se aflǎ concentrat cel mai mare numǎr de sǎraci, mai precis o treime din sǎracii planetei. India, putere nuclearǎ şi membrǎ a grupului G20, încearcǎ însǎ sǎ joace un rol internaţional din ce în ce mai important.

Timp de un deceniu, creşterea economicǎ a Indiei a fost impresionantǎ, fiind cuprinsǎ între 8 şi 10 la sutǎ. In ultimii doi ani însǎ ritmul de creştere economicǎ a scǎzut la 5 la sutǎ.

In faţa liderului naţionalist Narendra Modi, care nu prea este agreat de occidentali, încearcǎ sǎ se impunǎ Rahul Gandhi, în vîrstǎ de 43 de ani, care nu are însǎ o mare experienţǎ politicǎ.