Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


8 aprilie – Ziua Internaţionalǎ a romilor

Organizaţia Amnesty International aratǎ într-un raport cǎ violenţele comise faţǎ de romi s-au multiplicat în Uniunea Europeanǎ şi mai ales în Franţa. Acest raport este publicat în contextul Zilei Internaţionale a Romilor marcatǎ în fiecare an pe 8 aprilie.

Ziua Internaţionalǎ a Romilor este sǎrbǎtoritǎ pe 8 aprilie întrucît pe 8 aprilie 1971, la Londra, a fost creatǎ Uniunea Internaţionalǎ a Romilor. La ora aceea romii s-au dotat cu un imn şi cu un drapel încǎrcat cu mai multe simboluri. Culoarea verde a drapelului sugereazǎ pǎmîntul şi natura, albastrul sugereazǎ cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte cǎ romii sunt originari din India, de unde au venit dupǎ un lung exod.

Romii nu dispun de un stat şi nici nu cer aşa ceva. Ei cer doar sǎ fie respectaţi şi sǎ-şi poatǎ pǎstra tradiţiile într-o simbiozǎ, cît mai armonioasǎ posibil, cu modernitatea. Ceea ce nu este chiar simplu, mai ales pentru romii din estul Europei.

Potrivit Organizaţiei Amnesty International, romii din Europa, al cǎror numǎr este între 8 milioane şi 10 milioane, trǎiesc sub ameninţarea cotidianǎ a expulzǎrilor forţate, a hǎrţuirilor poliţieneşti şi a agresiunilor rasiste.

Aceeaşi organizaţie mai aratǎ cǎ Uniunea Europeanǎ nu a reuşit pînǎ în prezent sǎ ia mǎsuri ferme şi clare împotriva discriminǎrilor la care sunt supuşi romii, în ciuda faptului cǎ aparatul legislativ existǎ în vederea protejǎrii acestora.

In Franţa, potrivit diverselor organizaţii neguvernamentale, se aflǎ în jur de 20 000 de romi, într-o stare de precaritate. Agenţia France Presse transmite în context cǎ în primul trimestru al acestui an au fost evacuaţi cu forţa în jur de 3000 de romi. Potrivit statisticilor oficiale, romii din Franţa trǎiesc în aproximativ 400 de tabere considerate ilegale.

Presa francezǎ se focalizeazǎ foarte des pe problemele romilor şi pe atitudinea oamenilor politici în acest contex, cu o atenţie specialǎ faţǎ de acţiunile lui Manuel Valls, fost ministru de interne şi actual premier. In prezent este foarte mediatizat un proces intentat unui francez care, pe 16 ianuarie anul acesta, a încercat sǎ alunge de fapt un cuplu de romi stropind cu o substanţǎ corozivǎ salteaua pe care stǎteau aceştia în plinǎ stradǎ. Gestul sǎu este semnificativ pentru o atitudine mai largǎ vizibilǎ astǎzi în raport cu romii.