Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord : între "fanfaronada nucleară" şi "strategia răbdării"

coreea.jpg

credit foto: actu.orange.fr

Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată Coreea de Nord ca o putere nucleară, a declarat şeful diplomaţiei americane, John Kerry, care s-a aflat într-un turneu regional ale cărui etape au fost Coreea de Sud, China şi Japonia. Pe fondul tensiunilor din zona peninsulei coreene, au fost făcute însă şi unele declaraţii destinate să ducă la calmarea jocului.

In privinţa Coreii de Nord americanii au adoptat de multă vreme o "strategie a răbădării" alternînd fermitatea cu propuneri de dialog. In ultimile zile preşedinta Coreii de Sud, doamna Park Geun-hye, a schiţat un gest, timid dar remarcat, în direcţia regimului dictatorial de la Fenian cerînd încetarea invectivelor, după două luni de tensiuni. In paralel şi China a făcut cîteva declaraţii, prin vocea preşedintelui Xi Jinping, avertizînd Coreea de Nord că "nimeni nu are dreptul să arunce în haos o întreagă regiune, sau chiar întreaga lume, din egoism".

Un întreg balet diplomatic internaţional a fost lansat de fapt pentru calmarea tînărului şef suprem de la Fenian, despre care ziarul Le Figaro spune că joacă pe cartea "fanfaronadei nucleare". In mod normal el ar trebui să asculte de vocea "fratelui mai mare", altfel spus de vocea Beijingului, întrucît Coreea de Nord depinde de China în proporţie de 90 la sută pentru energie şi în proporţie de 80 la sută pentru bunurile de consum. Experţii spun că puterea de la Beijing este tot mai agasată de turbulentul moştenitor al puterii comuniste de la Fenian, care nu a vrut să adere la modelul economic chinez şi nici nu a efectuat încă tradiţionala vizită la Beijing după înscăunarea sa la putere. Unii înalţi demnitari chinezi consideră chiar că în prezent China are mai multe divergenţe cu vecinul ei socialist, Coreea de Nord, decît cu Occidentul, şi că n-ar mai avea nici un motiv să sprijine regimul încarnat de Kim Jong-un. Pentru moment, însă, şi China, ca şi Statele Unite sau Japonia sau Coreea de Sud, rămîne în limitele strategice ale răbdării, în ciuda provocărilor sistematice ale lui Kim Jong-un. Mai rămîne de văzut dacă acesta nu a prevăzut o nouă provocare pentru data de 15 aprilie, cînd Coreea de Nord sărbătoreşte 101 ani de la naşterea întemeietorului dinastiei comuniste, Kim Il-sung.