
Special Paris
Duel stînga-dreapta pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene
5b0ea238736a13387c4c9c1ce7e8169b840e91e3.jpg

In materie de gestiune economicǎ a Uniunii Europene cei doi candidaţi nu sunt, în orice caz, pe aceeaşi lungime de undǎ. Conservatorul Jean-Claude Juncker îi criticǎ deschis pe socialişti pentru laxismul lor în materie de practici bugetare. El considerǎ de altfel cǎ socialiştii, ori de cît ori s-au aflat la putere în ţǎrile membre ale Uniunii Europene, au agravat situaţia finanţelor publice. Sǎptǎmîna trecutǎ, la Berlin, la congresul conservatorilor germani, Jean-Claude Juncker a spus, citez: "Socialiştii doresc sǎ continue la fel ca înainte de crizǎ, şi sǎ acumuleze datorii în detrimentul viitoarei generaţii". El şi-a mai spus pǎrerea, de faţǎ cu cancelara germanǎ Angela Merkel, şi despre Franţa, subliniind cǎ Uniunea Europeanǎ ar comite o gravǎ eroare dacǎ ar permite Parisului, pentru a treia oarǎ consecutiv, sǎ nu respecte limita de 3 la sutǎ în materie de deficit public.
De partea sa, Martin Schulz, candidatul socialiştilor la preşedinţia Comisiei Europene, considerǎ cǎ nu poate fi redus deficitul public fǎrǎ stimularea creşterii economice. El şi-a construit campania electoralǎ, printre altele, şi pe ideea restabilirii încrederii. Citez dintr-un interviu acordat Agenţiei France Presse: "Neîncrederea cetǎţenilor faţǎ de Uniunea Europeanǎ este considerabilǎ. Aceastǎ pierdere de încredere este poate problema cea mai gravǎ pentru Europa". In materie de remedii, Martin Schulz preconizeazǎ lansarea unor reforme, inclusiv o reformǎ a Comisiei Europe. Pentru Martin Schulz, rolul avut de preşedintele Comisiei Europene trebuie regîndit şi orientat spre ideea de mediere. El evocǎ în declaraţiile sale figura lui Jacques Delors, care a condus acest organism între 1985 şi 1994 cu un talent şi cu o eficienţǎ recunoscute de toatǎ lumea.
Citez tot din interviul acordat de Martin Schulz pentru Agenţia France Presse: "Preşedintele Comisiei Europene nu trebuie sǎ fie un fel de controlor aerian avînd ca misiune sǎ evite prǎbuşirea avioanelor. El trebuie sǎ scrie planul de zbor al avioanelor, de la plecare la sosire, nu doar sǎ le controleze zborul."
Pentru moment este imposibil de spus cine dintre cei doi candidaţi, Jean-Claude Juncker, în vîrstǎ de 59 de ani, sau Martin Schulz, în vîrstǎ de 58 de ani, se va impune în aceastǎ cursǎ.
Preşedintele Comisiei Europene va fi ales de Parlamentul European în luna iulie, şi mai mult ca sigur cǎ alegerea se va face între cei doi candidaţi. Gurile rele mai sugereazǎ cǎ doamna Angela Merkel va avea un cuvînt greu de spus, dacǎ nu cumva esenţial, în acel moment. Pînǎ atunci, însǎ, dezbaterea este importantǎ şi europenii ar avea numai de cîştigat acordînd mai multǎ atenţie celor discutate în contextul campaniei pentru alegerile din europene din mai şi pentru desemnarea unor noi oameni în posturi cheie.