Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul politic al lui Manuel Valls scrutat cu atenţie le Bruxelles şi Berlin

manuel-valls-grand-oral_0.png

Manuel Valls, credit foto: rfi.fr

Comisia Europeanǎ a salutat cîteva dintre mǎsurile anunţate de noul prim ministru francez Manuel Valls, cum ar fi cele destinate sǎ reducǎ presiunile fiscale asupra intreprinderilor sau cea legatǎ de reforma teritorialǎ. Bruxelles-ul rǎmîne însǎ neliniştit în privinţa capacitǎţii Franţei de a-şi reduce deficitul public pînǎ în 2015, aşa cum s-a angajat.

Cel puţin în douǎ capitale europene discursul de politicǎ generalǎ pronunţat marţi de Manuel Valls a fost analizat frazǎ cu frazǎ şi poate cuvînt cu cuvînt: la Bruxelles şi la Berlin. Uniunea Europeanǎ a acordat Franţei un rǎgaz suplimentar de doi ani, pînǎ în 2015, pentru a-şi reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3 la sutǎ din Produsul Intern Brut, aşa cum cer regulile comunitare. Fostul prim ministru François Fillon, care s-a aflat la palatul Matignon timp ce cinci ani, pe toatǎ durata mandatului prezidenţial al lui Nicolas Sarkozy, declarǎ însǎ cǎ Franţa nu va reuşi decît în 2017 sǎ atingǎ respectivul obiectiv. Iatǎ o criticǎ demnǎ de atenţie din partea unui bun cunoscǎtor al modului în care funcţioneazǎ Franţa. Si alţi experţi se întreabǎ cum va proceda Manuel Valls pentru a respecta angajamentul preşedintelui François Hollande, de a realiza economii de 50 de miliarde de euro, şi în plus, noul angajament de a reduce cu 25 de miliarde de euro presiunile fiscale asupra intreprinderilor.

Bruxelles-ul urmeazǎ sǎ analizeze în luna mai programul de stabilitate bugetarǎ al Franţei pe urmǎtorii trei ani. Atunci va interveni oarecum şi ora adevǎrului pentru Manuel Valls. In editorialul cotidianului le Monde cu data de 10 aprilie se aratǎ cǎ primul ministru, chiar dacǎ este adeptul adevǎrului şi al dialogului, chiar dacǎ are cele mai bune intenţii, salutate de altfel de patroni, va fi judecat şi evaluat în funcţie de fapte şi de rezultate.

Hazardul face cǎ în aceeaşi zi în care Manuel Valls îşi prezenta programul de politicǎ generalǎ, ministrul german al bugetului îşi prezenta în Bundestag proiectul pe 2015. Faţǎ de Franţa, care face eforturi imense pentru a-şi disciplina finanţele, Germania anunţǎ pentru anul viitor un buget perfect echilibrat, ceea ce nu s-a mai întîmplat din 1969. Interesul Germaniei este ca Franţa sǎ fie puternicǎ din punct de vedere economic, spun responsabilii politici germani şi o spune şi cotidianul Le Monde. Ori, la acest capitol, Germania îşi exprimǎ, ca şi Bruxelles-ul, unele nelinişti.