Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Confesiunile publice ale lui Jérôme Cahuzac

cahuzac.jpg

credit foto: lexpress.fr

În Franţa, Jérôme Cahuzac, fost ministru al bugetului, se confesează pentru prima dată în mod public de la scandalul legat de contul său bancar ţinut secret în Elveţia. Omul care a provocat o veritabilă criză politică în Franţa îşi asumă toate erorile, cere scuze şi anunţă că nu mai are, cel puţin pentru moment, ambiţii politice.

"Comportamentul meu a fost urît" a spus Jérôme Cahuzac la un  moment dat în interviul acordat marţi după-amiază posturilor de televiziune BFM-TV şi RMC. El încearcă acum, prin tonul său sincer şi autocritic, să-şi recîştige demnitatea şi să se "reconstruiască". Fostul ministru socialist îşi pune speranţa deasemenea în faptul că într-o bună zi publicul îl va judeca poate cu mai puţină asprime. El a mai confirmat că nu se va întoarce în Parlament pentru a-şi relua locul de deputat şi a ţinut în mod special să le ceară iertare celor pe care i-a minţit, în primul rînd preşedintelui François Hollande, apoi primului ministru Jean-Marc Ayrault şi ministrului economiei Pierre Moscovici.

El  a dezminţit total acuzaţia că respectivul cont din Elveţia, unde ţinea de 20 ani o sumă care se ridică la 600 000 de euro, ar fi fost destinat finanţării unor campanii electorale socialiste. Despre cum se scufundă omul în minciună Jérôme Cahuzac a avut cuvinte care merită puţin atenţie: "cînd un om îşi refuză partea de umbră intră de fapt într-o zonă iraţională, începe să nege o realitate pînă la punctul în care încearcă să o facă să dispară, să o ascundă; înainte de a-i minţi pe ceilalţi de fapt se minte pe sine, iar în această privinţă m-am minţit pe mine însumi timp de ani de zile".

Jérôme Cahuzac a mai spus că deşi se ştia vinovat de această minciună, nu a avut puterea de a refuza postul de ministru. "Nu am avut lucididatea de a refuza acest post", a mărturisit el. In acelaşi timp a ţinut să precizeze că respectiva sumă plasată în străinătate a fost cîştigată cu mijloace strict legale. "Am comis o prostie nebunească, o eroare nebună timp de 20 de ani" a mai ţinut să spună fostul demnitar socialist, pe un ton sincer dar care trădează o anumită voinţă de a depăşi acest moment dificil al vieţii sale.