Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Foiletonul Cahuzac: un nou episod cu conţinut psihanalitic

cahuzac323.jpg

credit foto: wikistrike.com

In Franţa, "foiletonul Cahuzac" continuă cu un nou episod: prima confesiune publică a fostului ministru al bugetului aflat acum în colimatorul justiţiei pentru fraudă fiscală. Unii responsabili politici consideră însă că acest "foileton" a devenit cam lung şi eclipsează alte probleme serioase cu care se confruntă Franţa, cum ar fi spectrul recesiunii.

"Cam patetică". Aşa consideră primul ministru Jean-Marc Ayrault că a fost confesiunea televizată de marţi seară a lui Jérôme Cahuzac. Acesta din urmă şi-a recunoscut încă o dată erorile comise, faptul că a minţit pe toată lumea, şi le-a cerut iertare tuturor: preşedintelui, premierului, "pretenului" său Pierre Moscovici (ministru al economiei) cu care colabora strîns. Un psihiatru care analizează în ziarul Ajourd’hui prestaţia televizată a lui Jérôme Cahuzac consideră că acesta a recurs la un fel de şedinţă de psihanaliză publică, încercînd el însuşi să înţeleagă cum de s-a putut lăsa aspirat, timp de 20 de ani, în spirala minciunii, în special datorită contului său secret din Elveţia unde avea 600 000 de euro. Liderii socialiştii au primit această confesiune cu un sentiment de uşurare, mai ales că fostul lor coleg a anunţat că se retrage din viaţa politică şi renunţă la mandatul de deputat. Un consilier al primului ministru îl acuză însă pe Jérôme Cahuzac de narcisism şi se declară scîrbit că omul care le-a făcut atîta rău socialiştilor mai îndrăzneşte să se dea în spectacol. Iar fostul său "prieten" Pierre Moscovici, acuzat de dreapta franceză că a vrut să-l "acopere" totuşi pe Jérôme Cahuzac, nu pare dispus să-i acorde fostului său colaborator "iertarea politică".

Pentru a rezuma, putem spune că socialiştii încearcă acum să întoarcă pagina Cahuzac, care i-a expus la enorm de multe critici, după ce o afacere precedentă, afacerea Dominique Strauss-Kahn, a provocat şi ea numeroase daune. Chiar dacă persistă unele bănuieli că în anumite sfere ale puterii, poate chiar foarte aproape de preşedintele Hollande, se ştia ceva despre contul lui Cahuzac, sau că ar fi trebuit să se ştie, urgenţele pentru echipa de la putere sunt cu totul altele.

Premierul Jena-Marc Ayrault se află în centrul unei veritabile furtuni politice, economice şi sociale. In Franţa şomajul creşte, ţara este practic în prag de recesiune, contestaţiile legate de "căsătoria pentru toţi" continuă şi chiar se amplifică… Chiar şi în oraşul în care a fost primar, Nantes, premierul este contestat întrucît are ambiţia de a construi un aeroport. Mai nou, în culisele vieţii politice circulă zvonul că actualul preşedinte al Adunării Naţionale Franceze, Claude Bartolone, s-ar vedea foarte bine în rolul de prim ministru.

Si mai grav este însă faptul că reformele şi politica economică a preşedintelui François Hollande nu se traduc, pentru milioane de francezi, nici prin creşterea puterii de cumpărare şi nici printr-o viaţă mai bună. Cînd a preluat funcţia de şef al statului, François Hollande a făcut din reluarea creşterii economice o prioritate. Pentru anul acesta însă ministerul economiei nu poate promite un ritm de creştere economică mai mare decît 0,6 la sută, dar prevede pentru anul viitor un ritm de 1,4 la sută. Iluzii, spun însă alţi specialişti, chiar şi Fondul Monetar Internaţional precum şi înaltul Consiliu de finanţe publice. Ziarul Le Monde, în ediţia sa de joi 18 aprilie, se face ecoul acestor reacţii şi arată că în ciuda optimismului afişat de ministerul economiei Franţa va intra anul acesta în recesiune.