Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul Socialist Francez – un nou lider în cǎutarea unui nou suflu

cambadelis_0_0.jpg

Jean-Christophe Cambadélis, credit foto: rfi.fr

Partidul Socialist Francez şi-a desemnat un nou lider, în persoana lui Jean-Christophe Cambadélis. Aceastǎ schimbare intervine într-un moment cînd formaţiunea socialistǎ, la putere, este confruntatǎ cu fenomenul uzurii iar recentele alegeri municipale au reprezentat o sancţiune severǎ din partea electoratului.

Aceastǎ schimbare de persoanǎ la şefia partidului intervine dupǎ ce Harlem Désir, fostul prim-secretar, s-a vǎzut numit în guvern. Comentatorii avizaţi spun cǎ aceastǎ manevrǎ orchestratǎ de preşedintele François Hollande a avut ca scop "salvarea partidului". Pentru cei care cunosc peisajul politic francez este limpede cǎ Harlem Désir nu s-a impus în funcţia de lider al socialiştilor şi cǎ prestaţia sa în acest rol n-a avut nici o strǎlucire. Harlem Désir, comparat cu alţi foşti lideri socialişti, de la François Mitterrand şi Lionel Jospin pînǎ la François Hollande şi Martine Aubry, este de fapt cel mai lipsit de carismǎ şi de idei.

Va fi mai bun Jean-Christophe Cambadélis, în vîrstǎ de 63 de ani, care a evoluat multǎ vreme în umbra lui Dominique Strauss-Kahn? Rǎmîne de vǎzut. In orice caz, acest om politic, care are origini greceşti, a avut un parcurs de militant pasionat. El a trecut prin şcoala troţkistǎ şi comunistǎ înainte de a deveni socialist. Printre altele el s-a remarcat în cursul mobilizǎrilor împotriva Frontului Naţional, iar acum partidul mizeazǎ pe calitǎţile sale pentru a reîmprospǎta legǎturile cu baza, cu militanţii dezamǎgiţi din cauza numeroaselor eşecuri ale politicii lui François Hollande.

Jean-Christophe Cambadélis se impune pentru moment întrucît, s-ar pǎrea, partidul duce lipsǎ de cadre mai tinere capabile sǎ-i insufle mai multǎ energie, iar vechii lideri nu mai sunt atît de ascultaţi de "bazǎ". Lupta pentru şefie continuǎ însǎ pe fondul înfruntǎrii ideologice dintre mai multe curente. Cel dominant este acum reprezentat de Cambadélis, dar existǎ şi cel puţin douǎ curente situate mai la stînga, care poartǎ nume încǎrcate de simbolisticǎ revoluţionarǎ: "O lume în avans" şi "Acum la stînga".

Prima misiune a lui Jean-Christophe Cambadélis va fi evitarea unei noi înfrîngeri electorale a socialiştilor, la alegerile europene din mai. O a doua misiune a sa va fi aceea de structurare a unui secretariat naţional al partidului, compus din 20 sau 30 de membri. Partidul socialist va mai trebui repus pe şine pentru a redeveni o maşinǎ electoralǎ eficientǎ în perspectiva prezidenţialelor din 2017. Pînǎ atunci, însǎ, atît preşedintele François Hollande cît şi socialiştii au nevoie sǎ afişeze cîteva rezultate concrete, în primul rînd în materie de economie, cu un accent pe scǎderea şomajului. Fǎrǎ un bilanţ pozitiv la acest capitol, nici o restructurare ideologicǎ a socialiştilor nu-i va convinge pe francezi sǎ voteze la stînga.