
Special Paris
Comentatori americani: Putin avansează, pentru că Obama se retrage
2014-03-06t130150z_1446858764_gm1ea361m8g01_rtrmadp_3_ukraine-crisis_0.jpg

La sfîrşitul lunii martie revista "Courrier international" publica un articol intitulat "Obama, categorie uşoarǎ în politica externǎ". Un articol preluat din "The New York Times" şi care nu este de loc tandru cu preşedintele Americii. Casa Albǎ este acuzatǎ cǎ ar fi dat dovadǎ în ultimii ani de prea multǎ prudenţǎ, de ezitǎri succesive şi cǎ s-ar fi retras oarecum de pe tabla de şah geo-politicǎ internaţionalǎ. Dacǎ epoca Bush a fost mult prea agresivǎ, epoca Obama apare ca mult prea defensivǎ.
Numeroase întrebǎri şi speculaţii apar în acest context, mai ales în presa de peste ocean. Oare dacǎ Barack Obama ar fi dat dovadǎ de mai multǎ combativitate în Siria, şi l-ar fi bombardat, aşa cum au propus francezii, pe Bachar al-Assad, ar mai fi îndrǎznit Vladimir Putin sǎ anexeze Crimeea? Nimeni nu aşteaptǎ un rǎspuns clar la aceastǎ întrebare, dar ea meritǎ analizatǎ. De fapt, scrie presa americanǎ, ţǎri precum Siria, Iranul, Rusia şi China, ba chiar şi Coreea de Nord, testeazǎ în prezent limitele puterii americane. De mai mulţi ani diplomaţia americanǎ declarǎ peste tot cǎ Statele Unite nu mai vor sǎ fie jandarmul lumii. Fapt care meritǎ salutat, în principiu. Numai cǎ într-o lume atît de complicatǎ precum cea în care trǎim spaţiul cedat de o democraţie precum America riscǎ sǎ fie imediat ocupat de alte puteri, mai puţin interesate de drepturile omului şi de alte înalte principii.
Fiecare pas pe care îl face America este scrutat cu atenţie la Moscova şi la Beijing, dar şi la Teheran sau Islamabad. Faptul cǎ, recent, americanii n-au reuşit sǎ-şi impunǎ punctul de vedere în Egipt, în ciuda ajutorului masiv pe care îl acordǎ armatei egiptene, este o notǎ proastǎ pentru Washington.
Nu a trecut neobservat nici faptul cǎ Israelul a refuzat sǎ sprijine, recent, la ONU, rezoluţia de condamnare a anexǎrii Crimeii de cǎtre Putin. Washingtonul nu a apreciat de loc aceastǎ imensǎ prudenţǎ a Israelului, cînd este bine ştiut cǎ Statele Unite blocheazǎ sistematic la ONU toate rezoluţiile de naturǎ sǎ condamne Israelul.
Revista Le Point publicǎ un articol pe marginea acestui "incident", considerat un fapt "excepţional". S-ar pǎrea cǎ în culise responsabilii americani sunt furioşi pe responsabilii israelieni, mai ales dupǎ ce unii dintre ei au declarat cǎ Israelul nu trebuie sǎ se lase antrenat în criza ucraineanǎ. Le Point citeazǎ şi aceastǎ declaraţie fǎcutǎ de generalul israelian Amos Gilad: "Politica israelianǎ are propriile sale interese securitare care nu pot întotdeauna sǎ coincidǎ cu cele ale Statelor Unite".
Cotidianul Libération publicǎ un articol intitulat "Putin cel teribil" în care aratǎ cǎ un atuu al preşedintelui rus este timpul. Faţǎ de Barack Obama sau de alţi lideri occidentali supuşi unor presiuni legate de diverse mandate, liderul de la Kremlin are în faţa sa cel puţin 20 de ani de "timp strategic" pentru a-şi realiza ambiţiile, altfel spus reconstituirea Uniunii Sovietice sau mǎcat a zonei ei de influenţǎ. Din punctul acesta de vedere el este un veritabil "strateg oriental". Cîteordatǎ Putin cîştigǎ chiar fiind rǎbdǎtor, dar nu inactiv, întrucît în favoarea sa lucreazǎ diversele conjuncturi. Autorul articolului din Libération, specialist în domeniul militar, reaminteşte cǎ Hitler, dupǎ ce şi-a formulat pretenţiile teritoriale legate de Cehia şi Austria, promitea, în septembrie 1938, o mie de ani de pace. Specialistul francez dǎ de înţeles cǎ istoria se repetǎ, Putin propune acum o împǎrţire a Ucrainei şi dupǎ aceea… pace eternǎ.