Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Laurent Fabius condamnă atentatul asupra ambasadei franceze din Tripoli

"Atentatul comis marţi dimineaţă împotriva ambasadei Franţei de la Tripoli ar fi putut fi un carnagiu", a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. Reamintim că bilanţul atentatului comis cu o maşină capcană care a explodat în faţa ambasadei este de doi răniţi, dintre care unul foarte grav, este vorba de doi agenţi de pază. Acest atentat are fără îndoială o legătură cu angajamentul militar al Franţei în Mali, dar şi cu tensiunile din regiune, unde insecuritatea creşte.

Explozia s-a produs la ora 7, ora locală, dar dacă s-ar fi produs doar cu cîteva minute mai tîrziu bilanţul ar fi fost cu siguranţă teribil. Este părerea lui Laurent Fabius dar şi a unor martori oculari şi locuitori ai cartierului respectiv. In faţa ambasadei franceze de la Tripoli poate fi văzut acum un crater enorm,  iar o parte din clădire, refăcută după conflictul libian din 2011, a fost distrusă. Explozia a fost de o mare violenţă iar intenţia de a ucide apare ca evidentă. La ora la care transmitem acest informaţii atentatul nu este revendicat, dar nimeni nu se îndoieşte de faptul că el a fost pus la cale de islamişti radicali. Franţa şi-a luat măsuri de securitate suplimentare în toată regiunea Orientului Apropiat şi a Sahelului, iar ministrul francez de externe a plecat la Tripoli pentru a evalua situaţia.

"Acest atentat nu vizează numai Franţa ci toate ţările care luptă împotriva terorismului. Franţa însă nu va ceda", a mai spus Laurent Fabius. O anchetă pentru identificarea vinovaţilor a fost deschisă atît de autorităţile libiene cît şi de Parchetul de la Paris.

Trebuie spus că de la revolta din 2011 şi de la moartea dictatorului Gaddafi "revoluţia" libiană, care a suscitat iniţial atîta speranţă, a intrat într-un con de umbră, şi mai ales de insecuritate. Regiunea Benghazi mai ales a fost teatrul a numeroase violenţe şi acte de terorism, iar occidentalii s-au retras de altfel din acest oraş. Reamintim că un atentat împotriva consulatului ameican de la Benghazi s-a soldat, anul trecut, cu moartea ambasadorului şi a altor trei americani. Cu siguranţă că grupurile islamiste radicale şi-ar dori să-i vadă pe toţi occidentalii părăsind Libia. Franţa este în mod special vizată întrucît a stopat, în Mali, ofensiva unei nebuloase islamiste care dorea să instituie un stat islamic în această ţară africană. Mai multe grupuri jihadiste care operează în Africa de Vest au ameninţat de altfel Franţa cu represalii, printre ele şi Al-Qaida magrebină. Acest atentat mai intervine şi la numai o zi după ce Parlamentul francez a autorizat prelungirea operaţiunilor militare franceze în Mali. 3850 de soldaţi francezi sunt operaţionali în această ţară iar intervenţia franceză a fost calificată de primul ministru Jean-Marc Ayrault drept o reuşită politică şi militară.