Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


John Kerry la Moscova, subiecte "sensibile" pe agenda discuţiilor

Seful diplomaţiei americane, John Kerry, efectuează prima sa visită la Moscova de la intrarea sa în funcţie. El urmează să fie primit de preşedintele rus Vladimir Putin pentru evocarea mai multor dosare care sunt tot atîtea surse de tensiuni între Statele Unite şi Rusia.

In cele două zile cît va rămîne la Moscova, John Kerry va avea timp să abordeze o serie întreagă de subiecte sensibile. Unele ţin de politica internaţională, precum criza din Siria,  programul nuclear iranian sau şantajul nuclear al Coreii de Nord. Altele sunt legate însă de societatea civilă rusă şi de drepturile omului. Nu sunt aşteptate rezultate majore în urma acestor întrevederi, dar, după cum se arată într-un comunicat al departamentului de stat american, "este foarte important ca John Kerry să aibă o reuniune completă şi substanţială cu preşedintele Putin".

Vizita lui John Kerry la Moscova intervine într-un moment aniversar: se împlineşte un an de cînd Putin a revenit la Kremlin pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte. In ce priveşte situaţia drepturilor omului, acest ultim an este considerat de Human Right Watch drept "cel mai negru din întreaga istorie a Rusiei contemporane". Vladimir Putin continuă să profereze diatribe împotriva Occidentului, a reuşit să reducă la tăcere opoziţia, să îngrădească libertatea presei şi să blocheze activitatea organizaţiilor neguvernamentale. O politică represivă care nu poate permite în nici un caz o "încălzire" a relaţiilor cu Statele Unite, înveninate recent şi de decizia Dumei de a interzice adoptarea de copii ruşi de către cupluri americane. Societatea rusă pare însă tot mai obosită de "putinism", după cum rezultă din unele sondaje evocate de ziarul Le Figaro. In plus, economia Rusiei începe să dea rateuri. Dacă anul trecut ritmul de creştere economică era de 3,4 la sută, primul trimestru al acestui an a înregistrat doar 1,1 la sută. Investitorii străini sunt de fapt neliniştiţi de atmosfera de corupţie care domneşte în Rusia, ca să nu mai vorbim de birocraţie.

Unii comentatori cred că societatea rusă va începe să reacţioneze cu ceva mai multă vigoare împotriva regimului impus de Putin dacă recesiunea se va instala în Rusia. Ieri cîteva mii de persoane au dat deja tonul manifestînd la Moscova pentru a marca trecerea unui an de la o altă manifestaţie reprimată cu violenţă pe 6 mai 2012, cu o zi înainte de revenirea lui Putin la Kremlin.