Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Disciplinǎ bugetarǎ - mesaj al Bruxelles-ului cǎtre Paris: încǎ un efort!

barroso_ok_afp220.jpg

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso: credit foto: rfi.fr

Comisia Europeanǎ nu este sigurǎ cǎ Franţa îşi va putea atinge obiectivul fixat, de reducere a deficitului public la numai 3 la sutǎ din produsul intern brut, în ciuda eforturilor fǎcute de guvernul de la Paris. Aflat luni 5 mai în deplasare la Bruxelles pentru o întîlnire a eurogrupului, ministrul francez al finanţelor, Michel Sapin, a reafirmat însǎ cǎ angajamentele Franţei rǎmîn ferme.

In virtutea ultimilor sale previziuni economice, publicate luni 5 mai, executivul european avanseazǎ pentru francezi un deficit posibil de 3,4 la sutǎ în 2015. Ceea ce oricum este mai bine decît cifra care figura în previziunile din februarie, de 3,9 la sutǎ deficit pentru Franţa pentru anul viitor. Comisia Europeanǎ nu-şi doreşte de fapt altceva decît sǎ se fie contrazisǎ de realitate. Toţi responsabilii de la Bruxelles sunt gata sǎ aplaude eforturile Franţei şi mai ales reuşita ei în cazul în care Parisul revine la statutul de bun elev al Europei. Exemplul francez ar cîntǎri mult în ochii Bruxelles-ului, şi ar putea deveni o serioasǎ motivaţie şi pentru alte ţǎri de a adopta în mod sincer ortodoxia bugetarǎ.

Intre Bruxelles şi Paris existǎ o percepţie diferitǎ cînd vine vorba de cifre şi de reforme. Francezii mizeazǎ pe o creştere economicǎ de 1,7 la sutǎ pe anul viitor, în timp ce Bruxelles-ul nu crede cǎ aceasta va trece de 1,5 la sutǎ. Douǎ procente numai, dar care cîntǎresc mult la nivel macroeconomic.

Tot aşa, Bruxelles-ul rǎmîne prudent în contextul planului de economii de 50 de miliarde de euro anunţat de Paris. In realitate experţii de la Bruxelles mai aşteaptǎ unele precizǎri privind detaliile acestui angajament, pentru a vedea de unde vor fi de fapt "tǎiaţi" aceşti bani. Parisul mai lucreazǎ încǎ la aceastǎ giganticǎ operaţiune de degresare bugetarǎ, şi urmeazǎ sǎ-şi prezinte strategia completǎ în viitorul imediat iar Bruxelles-ul sǎ dea o notǎ bunǎ (sau proastǎ) Franţei la începutul lunii iunie.

Miercuri 7 mai Parisul va înainta Bruxelles-ului detaliile aşa-zisului "plan de responsabilitate",  o iniţiativǎ a preşedintelui Hollande în funcţie de reuşita cǎruia îşi joacǎ de fapt credibilitatea şeful statului pentru urmǎtorii trei ani, cît mai dureazǎ mandatul sǎu, dar şi viitorul politic dupǎ 2017, cînd i se încheie mandatul de preşedinte.