Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri europene, Alain Juppé: "Trebuie sǎ vorbim despre Europa într-un mod mai afectiv"

ue_elections_20040613.jpg

credit foto: rfi.fr

In contextul alegerilor europene de pe 25 mai oamenii politici francezi încearcǎ sǎ întreţinǎ o veritabilǎ dezbatere pe tema Europei, cu un succes relativ, însǎ. Opinia publicǎ se pasioneazǎ cu greu de acest subiect, deşi argumentele interesante nu lipsesc.

In librǎrii au apǎrut în ultimul timp mai multe cǎrţi despre Europa scrise de demnitari care au o vastǎ experinţǎ în materie, precum Michel Barnier sau Laurent Wauquiez. Acesta din urmǎ, de exemplu, surprinde prin unele din propunerile sale: el considerǎ cǎ Franţa ar trebui sǎ iasǎ din zona Shengen, cǎ Europa ar trebui sǎ termine o datǎ pentru totdeauna cu utopia liberului schimb împins la extrem şi cǎ trebuie revenit la Europa celor 6, din 1957, cu condiţia ca Spania sǎ înlocuiascǎ Luxemburgul.

Presa francezǎ publicǎ şi ea dosare incitante pe tema Europei, precum şi puncte de vedere efectiv memorabile. In ediţia sa de 6 mai, Le Monde publicǎ un interviu cu fostul prim ministru Alain Juppé, important lider al dreptei, trecut şi prin experienţa ministerului de externe. "Trebuie sǎ vorbim despre Europa într-o manierǎ mai afectivǎ", spune el. "Europa este înainte de toate o înţelegere între Franţa şi Germania, iar conducerea sa trebuie asiguratǎ în mod natural de aceste douǎ mari ţǎri", mai explicǎ Alain Juppé. Ca şi alţi lideri, economişti, experţi şi responsabili europeni, Alain Juppé pledeazǎ pentru o Europǎ cu douǎ viteze, cercul numǎrul unu urmînd sǎ fie format de zona euro. Iar în privinţa euroscpeticismului, Alain Juppé spune: "Mǎ voi lupta împotriva celor care vor sǎ deconstruiascǎ Europa pentru cǎ acest lucru ar fi o veritabilǎ catastrofǎ".

Printe alte iniţiative în acest context electoral sǎ mai notǎm şi aceasta: centriştii francezi au publicat o broşurǎ conţinînd 60 de propuneri legate de Europa. Tipǎritǎ în 10 milioane de exemplare, broşura este destinatǎ sǎ-i incite pe francezi sǎ se intereseze mai mult de problemele Europei şi mai ales sǎ voteze la alegerile de pe 25 mai. Titlul broşurii este "Europa, forţa noastrǎ" iar mesajul cu care se deschide ea este semnat de Jean-Louis Borloo şi François Bayrou.