Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul filmului de la Cannes: decepţii şi revelaţii

tel-pere-tel-fils-scale-200x267.jpg

credit foto: telerema.fr

In fiecare an la Festivalul internaţional de film de la Cannes se produce, la nivelul percepţiei valorice, cam acelaşi "scenariu": pelicule promovate cu bani mulţi se dovedesc a fi nişte decepţii iar altele despre care nu se ştia mai nimic devin mari surprize în sensul bun al cuvîntului, sau sunt chiar considerate adevărate capodopere. 

Prima "victimă" a festivalului este chiar filmul proiectat în seara inaugurală, "Marele Gatsby", realizat de australianul Baz Luhmann. Chiar înainte de prezentarea filmului la Cannes ajunseseră în Europa ecouri reţinute după premiera sa în Statele Unite. La Cannes, însă, criticii au reacţionat efectiv cu răceală. Din ce spun specialiştii rezultă că doar replicile preluate din romanul lui Scott Fitzgerald strălucesc în acest film, precum şi un actor care asumă un rol secundar, Tibey Maguire (el îl încarnează pe scriitorul Nick Carraway, singurul prieten adevărat al lui Jay Gatsby). In ce-l priveşte pe Leonardo DiCaprio, un actor cu faimă mondială de altfel, se spune că nu reuşeşte să convingă în rolul titular, cel al lui Jay Gatsby, misterios milionar care doreşte de fapt să retrăiască o mare dragoste. Regizorului Baz Luhmann i se reproşează că a recurs la un exces de efecte speciale dînd filmului o ambianţă de parc de atracţii de tip Disneyland.   

 Cu infinit mai puţine efecte şi cu o poveste plauzibilă a zilelor noastre, japonezul Hirokazu Kore-Eda pare însă să fi cîştigat aprecierea unanimă a criticilor la Cannes. Filmul său "Aşa tată, aşa fiu" este chiar considerat de unii drept o capodoperă. Povestea este simplă: doi bebeluşi sunt schimbaţi din greşeală la naştere şi cei doi copii sunt crescuţi apoi în două medii sociale diferite, pînă cînd adevărul iese la lumină. Filmul se doreşte deci o reflecţie pe tema paternităţii şi a legăturilor de sînge, dar şi o veritabilă radiografie a societăţii japoneze de astăzi. Unii critici consideră că filmul face parte din lista favoriţilor pentru marele premiu La Palme d'Or de anul acesta. 

O impresie foarte bună a lăsat şi filmul "Trecutul" al regizorului iranian Asghar Farhadi. El are deja la activ un succes mondial, este vorba de creaţia sa anterioară, "O separare". Exilat în Franţa, el şi-a realizat noul film cu actori francezi şi în limba franceză, în distribuţie figurînd Bérénice Bejo (care a devenit o vedetă după succesul filmului "The Artist").  "Acest film, a declarat regizorul (care nu vorbeşte limba franceză), nu este nici iranian şi nici francez, este un film universal despre comunitatea sentimentelor şi a existenţei umane". Există însă şi o dimensiune autobiografică în acest film în care personajul principal, Marie, este pusă în situaţia de a-şi revizita trecutul pe fondul unul divorţ cu un fost soţ iranian.    

Un film care vine din China, "A touch of Sin" este considerat de critici drept "un obiect cinematografic curios" despre o societate, cea chineză, care deraiază pe fondul unei dezvoltări economice haotice şi a acumulării inegalităţilor. Realizatorul peliculei, Jia Zhang-Ke, este mereu prezent la Cannes din 2002, dar acest nou film pare să fie cel mai eclectic şi cel mai violent pe care l-a realizat, pornind de la 4 fapte diverse sîngeroase. In interviurile sale el şi-a exprimat această profesiune de credinţă: "Pictorii clasici încercau să reprezinte panorama întregii ţări. Eu împărtăşesc această ambiţie şi mi-ar place ca acest film să fie ca o reprezentare generală a Chinei." 

Ca un pandat la această Chină plină de contradicţii, cruzimi şi polarizări sociale, la Cannes a fost proiectat un film despre Mexic, o ţară care în ultimii ani a afişat recorduri în materie de asasinate şi acte de barbarie, în contextul în care problema traficului de droguri a cangrenat întreaga societate. Realizat de Amat Escalante, filmul Heli (Pactul) a impresionat multă lume. Dar criticii denunţă imaginile de o violenţă extremă, deseori insuportabilă.

Cotidianul Le Monde elogiază pe o pagină un film francez prezentat în secţiunea "Un certain regard". Despre această creaţie cinematografică intitulată "Necunoscutul de la lac", realizat de Alain Guiraudie, Le Monde scrie că este "de o mare forţă, de un mare curaj, de o mare frumuseţe". O banală poveste care începe pe o plajă naturistă frecventată de homosexuali devine, în opinia criticii, "o denunţare a recuperării hedonismului de către sistemul capitalist şi a societăţii de consum pe fond de globalizare mercantilă".