Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes: forum de dezbateri pe tema "excepţiei culturale"

image-can12q400-sh-costa-gavras.jpg

Costa-Gavras, credit foto: nicematin.com

In paralel cu Festivalul Internaţional de Film, oraşul Cannes găzduieşte în acest zile şi un Forum al cineaştilor. Prezidat de regizorul Costa-Gavras, acest Forum îşi propune să se mobilizeze, printre altele, în favoarea "excepţiei culturale" care permite Franţei şi Europei să rămînă competitive faţă de Statele Unite în domeniul industriei cinematografului.

Inaugurat sîmbătă 18 mai, acest Forum îşi va continua dezbaterile pînă marţi 21 mai. In jur de 450 de cineaşti şi profesionişti din domeniul cinematografiei au semnat deja la Cannes o moţiune prin care i se cere Uniunii Europene să apere principiul "excepţiei culturale" în contextul negocierilor sale cu Statele Unite în vederea acordului de liber schimb. Luînd cuvîntul la Forum, Costa-Gavras a spus: "Excepţia culturală este ideea că orice ţară are dreptul să-şi promoveze propria sa cultură. Astăzi, în acordurile de liber schimb dintre Europa şi Statele Unite, unii ar vrea ca filmele să aibă acelaşi statut ca maşinile sau ca produsele agricole. Ceea ce este foarte periculos pentru că ar duce la uniformizarea celei de-a 7-a arte, nu vom mai avea decît filme comerciale. Sistemul nostru de ajutoare este invidiat de toţi cineaştii din lume pentru că sprijină de fapt cinematografiile lumii prin jocul coproducţiilor".   Inainte de Festivalul de la Cannes, 80 de mari cineaşti europeni au lansat o petiţie, semnată astăzi de peste 5000 de artişti şi profesionişti din domeniul culturii, prin care i se cere acelaşi lucru Bruxelles-ului, să apere creaţia inematografică europeană.

Neliniştea creatorilor europeni este perfect justificată întrucît Statele Unite, prima putere audiovizuală mondială, cer cu insistenţă liberalizarea pieţelor în materie de produse culturale şi de servicii audiovizuale.  Cineaştii europeni înţeleg să rămînă însă vigilenţi şi să-şi continue mobilizarea cu ocazia Festivalului de film de la Veneţia şi a celui de la Berlin. Franţa rămîne în fruntea aceastei mobilizări, fiind şi ţara europeană care produce cele mai multe filme. In interviurile sale, ministrul francez de externe Laurent Fabius subliniază că liberalizarea domeniului cultural pune în pericol diversitatea culturală a lumii. Reamintim că Franţa s-a aflat şi în fruntea campaniei care a permis adoptarea, în 2005, de către UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a Convenţiei internaţionale privind apărarea diversităţii culturale.