
Special Paris
Provocări salafiste în Tunisia
salafistes-tunisie.jpg

Dupǎ revoluţia din 2011 şi alungarea de la putere a preşedintelui Ben Ali şi a regimului încarnat de el, în Tunisia s-au multiplicat violenţele orchestrate de mişcarea salafistǎ. In februarie ea a comis chiar un asasinat politic, victima fiind un membru al opoziţiei.
Islamiştii aşa-zis moderaţi, reprezentaţi de partidul Ennahda, şi care au ajuns în mod democratic la putere, au fost multǎ vreme acuzaţi de laxism faţǎ de salafişti care reprezintǎ de fapt aripa cea mai radicalǎ a islamismului. La începutul acestei luni guvernul tunisian condus de Ennahda a recunoscut cǎ pe teritoriul tunisian opereazǎ grupuri armate al organizaţiei teroriste Al-Qaida. Nu este greu de imaginat cǎ între salafişti şi Al-Qaida s-a produs o joncţiune, motiv pentru care puterea de la Tunis a interzis adunarea anualǎ a salafiştilor, convocatǎ iniţial într-o localitate situatǎ la 150 de kilometri de capitala tunisianǎ. Un important dispozitiv de securitate a fost trimis de altfel la faţa locului, în condiţiile în care mişcarea salafistǎ revendicǎ 40 000 de aderenţi. In ultimul moment însǎ, recurgînd la mijloacele de comunicare moderne, facebook şi telefoane mobile, liderii salafişti au indicat un alt loc de adunare, situat într-o localitate la doar 15 kilometri de Tunis. Acolo au avut loc şi înfruntǎrile de ieri searǎ, într-un moment cînd salafiştii încearcǎ de fapt sǎ destabilizeze statul tunisian.
Trebuie spus cǎ Tunisia este daja destabilizatǎ de o profundǎ crizǎ politicǎ şi de conflicte sociale acute pe fond de mizerie şi grave probleme economice. Si în Tunisia, ca şi în alte ţǎri arabe, revoluţia nu a dus în mod automat şi la bunǎstare, ceea ce fav orizeazǎ predicile integriste. Din punctul de vedere al salafiştilor, partidul Ennahda duce o politicǎ "anti-islamicǎ". Islamiştii moderaţi par în acest moment într-o rupturǎ clarǎ cu salafiştii, pe care îi considerǎ ca o sursǎ de "ameninţare" pentru securitatea ţǎrii.