Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin: vizitǎ anunţatǎ în China în plinǎ crizǎ ucraineanǎ

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Situaţia din Ucraina evolueazǎ în sensul dorit de fapt de Moscova, chiar dacǎ Putin ezitǎ sǎ se exprime în privinţa teritoriilor din estul ucrainean care cer, dupǎ modelul Crimeii, alipirea la Rusia. Moscova se declarǎ, pe de o parte, dispusǎ sǎ sprijine eforturile de mediere ale OSCE-ului şi ale Uniunii Europene, dar cere ca şi reprezentanţii regiunilor secesioniste sǎ fie prezenţi la masa discuţiilor. In paralel, vizita lui Putin în China, anunţatǎ pentru data de 20 mai, suscitǎ unele întrebǎri în legǎturǎ cu semnificaţia ei, în plinǎ crizǎ ucraineanǎ.

In context de rivalitate geopoliticǎ internaţionalǎ toate declaraţiile au substratul lor, ca şi deplasǎrile sau gesturile protagoniştilor. Dupǎ recenta vizitǎ în Crimeea, deplasarea lui Vladimir Putin în China are deci o anumitǎ semnificaţie. Numai comentatorii complet naivi cred cǎ este vorba doar despre o dezvoltare normalǎ a relaţiilor ruso-chineze. In realitate asistǎm la un nou pas în scenariul mai vechi al lui Putin, acela de a contracara Occidentul prin consolidarea relaţiilor cu spaţiul asiatic şi mai ales cu China. Iar o anumitǎ duplicitate a chinezilor îl ajutǎ în acest sens.

Pînǎ în prezent China nu a adoptat o atitudine clarǎ în ce priveşte noile achiziţii teritoriale ale Rusiei. Probabil cǎ liderii chinezi o vor face în funcţie exclusiv de interesele lor, care trec înaintea a tot ceea ce ar putea fi numit drept, principiu sau legislaţie internaţionalǎ.

La jumǎtatea lunii aprilie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizitǎ în China tocmai pentru a o pregǎti pe cea a lui Putin, şi a lǎudat "poziţia echilibratǎ şi obiectivǎ" a Beijingului în contextul crizei ucrainene. Moscova prefaţeazǎ vizita lui Putin precizînd cǎ vor fi semnate cu aceastǎ ocazie documente importante în sfera economiei, a comerţului, a energiei precum şi în cea… umanitarǎ. Intr-un comunicat al Kremlinului se mai aratǎ cǎ deplasarea lui Putin în China, unde va participa şi la un Forum de securitate regionalǎ, este pusǎ sub semnul unei noi etape în parteneriatul global şi cooperarea strategicǎ ruso-chinezǎ. Intr-o mare mǎsurǎ acest parteneriat are ca fundament şi perspectiva semnǎrii unui "mega-contract gazier (cum scrie Agenţia France Presse) care va permite gigantului rus Gazprom sǎ aibǎ acces pe gigantica piaţǎ chinezǎ.

Iatǎ deci contextul în care Vladimir Putin nu mai are nevoie de provocǎri verbale. Teritoriul ucrainean este deja fisurat, estul şi sudul Ucrainei se detaşeazǎ treptat orientîndu-se spre Rusia, iar opinia publicǎ internaţionalǎ începe pe zi ce trece sǎ fie tot mai obişnuitǎ cu gîndul cǎ nu mai e nimic de fǎcut şi cǎ ruşii au cîştigat de facto în aceastǎ înfruntare.

Sigur, Rusia nu a recunoscut încǎ oficial rezultatele referendumului separatist din estul Ucrainei, dar timpul şi realitatea de pe teren lucreazǎ în favoarea Moscovei.

Diverşi comentatori aratǎ în presa francezǎ cǎ în prezent Rusia privilegiazǎ de fapt scenariul federalizǎrii Ucrainei, şi nu ar mai vrea sǎ-l repete pe cel, mult mai brutal, aplicat în Crimeea. Îşi rezervǎ Rusia un timp de reflecţie în prezent, încearcǎ ea sǎ calmeze supǎrarea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, care au decretat de altfel noi sancţiuni? Partida de şah este în orice caz în plinǎ desfǎşurare şi noi negocieri se profileazǎ la orizont, precum şi ideea unui "dialog naţional" în Ucraina. Uniunea Europeanǎ exercitǎ presiuni în acest sens.