Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vietnam: revolte anti-chineze pe fond de litigiu teritorial

In Vietnam, sute de manifestanţi au incendiat şi distrus instalaţii industriale şi birouri aparţinînd unor firme chineze. Agenţia France Presse evocǎ o "explozie de furie" fǎrǎ precedent de cîteva decenii. Incidentele intervin pe fondul unui vechi litigiu teritorial dintre Vietnam şi China.

Cele douǎ ţǎri îşi disputǎ douǎ arhipelaguri, Paracels şi Spratley, aflate într-o zonǎ unde se crede cǎ existǎ mari zǎcǎminte de petrol. Recent, China a instalat în respectiva zonǎ o platformǎ de foraj petrolier în ape adînci, ceea ce a amplificat tensiunile dintre Vietnam şi China. Autoritǎţile de la Hanoi considerǎ aceastǎ decizie ca fiind "ilegalǎ" şi au cerut retragerea platfomei de foraj. De notat cǎ şi Statele Unite au calificat gestul chinezilor drept o "provocare". Din unele surse se afirmǎ cǎ Vietnamul a trimis mai multe nave în zona disputatǎ, iar navele vietnameze ar fi fost atacate de nave chineze.

Iatǎ deci contextul în care în Viernam s-a declanşat un fel "furie popularǎ anti-chinezǎ". Greu de spus în ce mǎsurǎ ea este spontanǎ sau manipulatǎ, dat fiind cǎ Viernamul rǎmîne un stat comunist, autoritar, fǎrǎ medii de informare independente. Pe internet au putut fi vǎzute însǎ imagini de naturǎ sǎ provoace nelinişte, cu mii de oameni distrugînd porţi de uzine, spǎrgînd ferestre şi devastînd birouri. Din surse vietnameze se aratǎ cǎ în jur de 500 de persoane au fost arestate, marţi 13 mai, fiind prinse în flagrant delict de furt şi distrugeri de bunuri. In cursul zilei de miercuri 14 mai, numeroase intreprinderi taiwaneze, japoneze şi sud-coreene şi-au suspendat activitatea şi au încercat sǎ se protejeze arborînd drapele vietnameze.

Din 2007 încoace au mai avut loc manifestaţii anti-chineze în Viernam, dar niciodatǎ de o asemenea amploare. 

Autoritǎţile de la Beijing au protestat în urma acestor incidente şi au cerut solemn puterii de la Hanoi sǎ punǎ capǎt tulburǎrilor.

Existǎ comentatori care cred cǎ regimul comunist de la Hanoi se joacǎ oarecum cu focul dacǎ permite sau orchestreazǎ astfel de incidente pentru a-şi exprima nemulţumirea faţǎ de China. Furia popularǎ a vienamezilor, excedaţi de lipsa de libertate, s-ar putea întoarce într-o bunǎ zi şi împotriva partidului unic şi autoritar care controleazǎ ţara.