Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zi românească la Cannes

images.jpg

Zi românească la Cannes

La Cannes festivalul filmului continuă cu prezentarea în competiţia oficială a două filme candidate la premiul La Palme D’or. Continuă de asemenea cursa pentru premiile secţiunilor paralele si cele destinate tinerilor regizori.

Două filme româneşti, două scurt-metraje semnate de regizori români au fost prezentate joi pe Croazetă. Mai întâi "O umbră de nor"realizat de Radu Jude şi prezentat la Cannes în premieră mondială.

Tânărul regizor concurează în secţiunea "Quainzaine des réalisateurs", secţiunea regizorilor promiţători. Printre românii care s-au lansat aici să-i amntim doar pe Cristi Puiu sau Cristian Mungiu. "O umbră de nor " evocă povestea unei bătrâne care, fiind pe moarte, primeşte acasă pe o zi de toridă de vară, vizita unui preot, pentru ultima împărtăşanie. Rolul principal este jucat de regizorul de teatru Alexandru Dabija.

Al doilea scurt-metraj prezentat joi la Cannes a fost "În acvariu" regizat de Tudor Cristian Jurgiu. El e prezent în secţiunea « Cinéfondation », cea rezervată filmelor de şcoală, adică realizate de cineaşti în devenire. "În acvariu" este povestea unui cuplu de tineri, Cristina şi George, care încearcă în zadar să se despartă. Acvariul din titlu apare de abia la minutul 15, adică cu 5 minute înainte de final iar peştii dinăuntru vor "trăi" o baie de vitamina C efervescentă.

Nici despre acest film n-o să vă spunem mai multe acum dar sperăm să aflaţi mai multe în emisiunile noastre de vineri când avem programae interviuri cu ambii regizori români, Radu Jude şi Tudor Cristian Jurgiu

Revenind la competiţia oficială, cea pentru marele premiu la Palme d’or – joi au concurat două pelicule. Prima se intitulează « Nebraska » după numele statului american omonim. După exoticul "Descendants", noul film al lui Alexander Payne "se aseamănă cu o reîntoarcere acasă" ne spune dosarul de presă al peliculei – Nebraska fiind statul natal al realizatorului. 11 ani după prezentarea în competiţia de la Cannes a filmului "About Schmidt", Payne, oscarizat acum doi ani şi membru al juriuliu de la Cannes anul trecut, revine aşadar pe Croazetă.

"Nebraska" se doreşte a fi un road-movie cu accente comice, totul pe fundal deci de Nebraska, un pàmânt care l-a inspirat încă de la începuturi pe regizorul nativ de acolo. Spaţii mari şi sălbatice care-i permit lui Payne să-şi exploateze la maximum talentul. Spre deosebire însă de precedentele sale filme când a dirijat actori mari precum Jack Nicholson sau George Clooney, de această dată   Alexander Payne a lucrat cu actori amatori. De asemenea, realizatorul lasă deoparte culorile pentru a prezenta singurul film în alb şi negru al competiţiei din acest an.

Scene fierbinţi în "Viaţa lui Adèle – capitolele 1 & 2", a doua peliculă în competiţia pentru La Palme d’or de joi. Filmul cineastului franco-tunisian Abdellatif Kechiche este inspirat dintr-o bandă desenată – "Albastru e o culoare caldă" care evocă pasiunea amoroasă a două tinere femei venite din universuri sociale foarte diferite. Rolurile principale sunt jucate de Léa Seydoux şi Adèle Exarchopoulos.

În principala competiţie paralelă "Un certain regard", joi intră în cursă "Norte, the end of history". E vorba de al 8-lea film semnat de Lav Diaz dar de abia de prima prezenţă a cineastului filipinez în selecţia festivalului de pe Croazetă. În noua sa peliculă, Diaz evocă povestea unui bărbat încarcerat pe nedrept pentru crimă.

 Joi seară la Cannes are loc şi un eveniment de caritate. Mai exact la Cap d’Antibes, se organizează ca în fiecare an, în timpul festivalului de film, dineul Fundaţiei americane pentru cercetarea bolii SIDA – AMFAR. O serată caritativă care împlineşte anul acesta două decenii de existenţă

Cu această ocazie ne putem  aştepta la diverse momente extravagante având în vedere că George Clooney scoate la licitaţie un sărut, Madonna şi-a propus conţinutul genţii la licitaţie în timp ce manechinul Heidi Klum oferă un masaj  senzual în public. E vorba fireste de "premii" oferite celor mai darnici donatori întrucât AMFAR reuneşte lumea modei, a cinemaului şi a artei. Muzica serii este susţinută de grupul Duran Duran şi de Shirley Bassey iar pentru parada modei şi a bijuteriilor sunt venite 40 de manechine.

Pe post de maeştrii de ceremonii, actriţa Sharon Stone şi ex-manechinul Naomi Campbell. Anul trecut serata a adunat 11 milioane de dolari, un record pentru AMFAR devenit dealtfel cel mai mare colector de fonduri din lume. Iniţiativa acestor reuniuni, prima cină de acest gen a fost organizată acum 20 de ani, de răposata Elizabeth Taylor.

Între timp seratele caritative AMFAR au devenit foarte la modă adunând la un loc nume celebre în jurul a nu mai puţin de 80 de mese. Fiecare comesean şi-a plătit tacâmul 3 mii de euro la care se adaugă fireşte alte zeci de mii pe care, speră organizatorii, le vor dona în favoeera combaterii bolii SIDA, flagel care afectează 34 de milioane de oameni în lumea întreagă.