Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris - nouă manifestaţie împotriva "mariajului gay"

incidente.jpg

cedit foto: ouest-france.fr

In Franţa, legea prin care sunt autorizate căsătoriile între homosexuali continuă să fie contestată în ciuda promulgării sale. Cei care se opun acestei legi au organizat duminică 26 mai o nouă mare manifestaţie la Paris, sub semnul unor tensiuni însă, datorită activismului unor grupuri de extremă dreapta după cum a declarat ministrul de interne Manuel Valls. Cîteva sute de tineri au provocat incidente violente la sfîrşitul manifestaţiei.  Poliţia a răspuns cu gaze lecrimogene şi a operat arestări.

Cum se întîmplǎ de obicei, cifrele privind participarea nu coincid: organizatorii vorbesc de un milion de manifestanţi, autoritǎţile de 150 000 de oameni.   

Situaţie rar întîlnită într-o mare democraţie precum cea franceză, guvernul şi ministrul de interne Manuel Valls au încercat, în ajunul acestei manifestaţii, să-i convingă pe francezii care contestă această lege să nu iasă duminică pe străzi. Iar familiile au fost sfătuite să nu iasă cu copii, date fiind intenţiile unor grupuri violente, considerate de extrema dreaptă, de a perturba manifestaţia. De notat că principalul partid de dreapta, Uniunea pentru o Mişcare Populară, s-a arătat divizat în faţa acestei acţiuni, iar unii dintre liderii săi, precum Alain Juppé, au declarat-o inutilă, dat fiind că legea "mariajului gay" a fost adoptată definitiv pe 23 aprilie. De reţinut şi o altǎ situaţie rarǎ în Franţa, guvernul se gîndeşte  sǎ interzicǎ o "nebuloasǎ radicalǎ" apǎrutǎ în contextul repetatelor mişcǎri de protest împotriva legii, şi care s-a autodenumit "Primǎvara francezǎ".

Ar fi greşit însă să-i asimilăm pe toţi cei care refuză această lege cu simpatizanţii extremei drepte, ai catolicismului integrist sau, şi mai rău, cu fundamentaliştii altor religii. Pentru mulţi francezi "ordinari", obişnuiţi, această lege, precum şi posibilitatea adoptării copiilor de către cuplurile homosexuale, înseamnă o "modificare de civilizaţie". Mulţi francezi au fost deci surprinşi de această redefinire a conceptului de căsătorie, iar alţii manifestează întrucît se tem că vor urma noi prevederi deschizînd drumul procreaţiei medicale asistate, sau, şi mai rău, calea "comerţului" cu mame dispuse să poarte fetuşii altora.

Observatorii constată în acest context două fenomene noi. In primul rînd ieşirera bisericii catolice dintr-o lungă rezervă politică şi implicarea ei directă în organizarea "rezistenţei" împotriva acestei legi. Iar în al doilea rînd faptul că numeroşi tineri şi-au descoperit vocaţia politică şi s-au angajat în contestaţie datorită acestei dezbateri cu conotaţie nu doar egalitară ci şi etică şi chiar bioetică.

De notat că prima căsătorie între două persoane de acelaşi sex urmează să aibă loc în Franţa pe 29 mai în oraşul Montepellier.

 
 
Tags: