Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turiştii, în special cei chinezi, victime ale furturilor la Paris

chinois.jpg

credit foto: lefigaro.fr

Autoritǎţile franceze sunt confruntate cu o creştere a insecuritǎţii la Paris, principalele victime fiind turiştii, în special cei chinezi. 75 de firme de lux cer guvernului sǎ ia mǎsuri urgente, în condiţiile în care turiştii chinezi au devenit primii cumpǎrǎtori de obiecte de lux la Paris, mai ales pe bulevardul Champs-Elysées.

Anul trecut 550 000 de turişti chinezi au vizitat Parisul, cifrǎ în creştere cu 15 la sutǎ faţǎ de 2011. O cifrǎ care ar putea sǎ creascǎ din nou anul acesta, cu condiţia ca imaginea Parisului sǎ se amelioreze în strǎinǎtate. Dupǎ cum aratǎ cotidianul Le Figaro, dar şi alţi comentatori avizaţi, din cauza numeroaselor furturi cǎrora le-au cǎzut victimǎ turiştii, uneori fiind şi violentaţi fizic, Parisul nu se mai bucurǎ în presa strǎinǎ de renumele de pînǎ acum. Potrivit unor cifre avansate tot de Le Figaro, furturile pe reţeaua feratǎ a regiunii pariziene au crescut cu 40 la sutǎ, iar în ultimile 12 luni s-au înregistrat o sutǎ de mii de infracţiuni. Nimeni nu spune cǎ toate sunt comise de minori români sau de romi veniţi din România, dar aceştia sunt arǎtaţi din nou cu degetul fiind de fapt cei mai "vizibili".

Citez dintr-un interviu acordat sîmbǎta trecutǎ cotidianului Le Figaro de deputatul Pierre Lellouche: "Pentru turistul strǎin, dezamǎgirea începe de la coborîrea din avion. Turistul rǎmîne interlocat din cauza încetinelii cu care îi sosesc bagajele, apoi de aglomeraţia de pe autoruta A1 în prezent flancatǎ de numeroase tabere de romi." 

Pierre Lelouche, care este şi unul dintre liderii dreptei, considerǎ cǎ trebuie pus punctul pe i. O parte din populaţia de origine romǎ venitǎ din România, spune el, este "ultra-activǎ" în materie de furturi. Citez din nou: "Cartierele  turistice au devenit teritoriul bine împǎrţit al bandelor de hoţi. Iar copiii obligaţi sǎ comitǎ acte de delicvenţǎ sunt primele victime ale acestui sistem foarte organizat, condus de şefi de clan, în special de la Bucureşti. Sumele adunate de ei sunt colosale. Un copil poate aduce zilnic între 200 şi 300 de euro. Si ei sunt cu miile în marile oraşe franceze".

Un semnal de alarmǎ este tras şi de Oficiul de Turism de la Paris care încearcǎ sǎ-şi coordoneze eforturile de prevenire a incidentelor împreunǎ cu Prefectura capitalei franceze. Turştii asiatici au obiceiul de a plǎti în bani lichizi, iar rǎufǎcǎtorii ştiu acest lucru, declara un comisar de arondisment.