Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plan intenaţional de luptǎ împotriva grupului terorist Boko Haram

000_par7804449_0.jpg

Credit foto: rfi.fr

La iniţiativa Franţei mobilizarea împotriva grupului islamist radical Boko Haram, care opereazǎ în special în Nigeria, a luat o dimensiune internaţionalǎ. Sîmbǎtǎ 17 mai a fost adoptat la Paris, în urma unei reuniuni la vîrf, un "plan de luptǎ" împotriva grupului calificat şi drept "sectǎ teroristǎ".

In jurul preşedintelui François Hollande s-au mai aflat la Paris şefii de stat din Nigeria, Ciad, Camerun, Niger şi Benin, precum şi reprezentanţi ai Statelor Unite, ai Marii Britanii şi ai Uniunii Europene. Planul de luptǎ prevede o coordonare la toate nivelurile, începînd de la culegerea de informaţii şi pînǎ la supravegherea frontierelor, astfel încît bazele operaţionale ale grupului sǎ poatǎ fi localizate şi izolate.

Grupul Boko Haram, apǎrut în 2002, întreţine relaţii cu Al Qaida magrebinǎ precum şi cu alte organizaţii teroriste din Africa, iar şeful statului farncez a evocat existenţa unor dovezi în acest sens. Tot François Hollande a mai explicat cǎ armele de care dispune grupul provin, în mare parte, din Libia, şi cǎ finanţarea sa se face prin intermediul unor aşa-zise organizaţii caritabile care primesc bani de la monarhiile petroliere din Golful Persic.

Acest summit s-a ţinut la Paris ca urmare a multiplicǎrii atacurilor comise de grupul Boko Haram, şi mai ales a rǎpirii, cu o lunǎ în urmǎ a peste 200 de eleve în nord-estul Nigeriei. Un alt atac a fost comis, la sfîrşitul sǎptǎmînii trecute, de Boko Haram în Camerun, împotriva unor muncitori chinezi, şi se crede cǎ zece chinezi au fost rǎpiţi de terorişti. Ministrul de externe francez Laurent Fabius a dat asigurǎri Chinei cǎ va depune eforturile necesare pentru ca persoanele rǎpite sǎ fie eliberare.

Franţa, care este deja angajatǎ militar în mai multe state africane precum Mali sau Republica Centrafricanǎ, a anunţat prin vocea lui François Hollande cǎ nu va trimite militari în Nigeria. Unii dintre preşedinţii africani prezenţi la reuniunea de la Paris au subliniat cǎ lupta împotriva terorismului trebuie acompaniatǎ şi de una împotriva sǎrǎciei şi a mizeriei care afecteazǎ multe zone ale Africii, situaţie  propice apariţiei unor mişcǎri de tipul celei numitǎ Boko Haram.