Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Caricaturiştii, infanteriştii democraţiei", documentarul produs de Radu Mihăileanu, prezentat la Cannes

2014-05-02-04-21-55_affiche_gr.jpg

"Caricaturiştii, infanteriştii democraţiei", documentarul produs de Radu Mihăileanu, prezentat la Cannes

În cursul unei sesiuni speciale la Cannes a fost proiectat luni filmul documentar intitulat "Caricaturiştii, infanteriştii democraţiei". Un film de luptă realizat de Stéphanie Valloatto. Co-scenarist şi producător este cineastul francez de origine română Radu Mihăileanu.

"Caricaturiştii, infanteriştii democraţiei"  pune în scenă 12 desenatori ce au o singură armă în mână : creionul. O armă contra corectitudinii politice şi a cenzurii, după cum o anunţă trailerul filmului .

Celebrul Plantu este unul dintre cei 12 caricaturişti-infanterişti. El spune că oamenii ca el "au datoria de a rezista". Cel care semnează zilnic desenul de pe prima pagină a cotidianului Le Monde şi este la iniţiativa asociaţiei Cartooning for peace, recunoaşte însă că "e mai uşor să fi caricaturist la Paris sau Bruxelles decât la Teheran".

Filmul documentar prezentat la Cannes urmăreşte deci viaţa cotidiană a 12 desenatori. Pe lângă Plantu pot fi văzuţi un tunisian, un mexican, un rus – Zlatkovsky pe care l-aţi auzit şi pe el în trailer – un venezuelan, un american, un israelian, un palestinian, un desenator din Coasta de fildeş, alţii din Algeria, China şi Burkina Faso.

Echipa de filmare a făcut aşadar practic înconjurul lumii ca să-l filmeze pe fiecare dintre caricaturişti în ţara sa chiar şi acolo unde respectivii sunt sub atentă supraveghere poliţienească. Aflăm astfel care a fost parcursul fiecăruia dintre ei. Rusul Mihail Zlatkosky, fost fizician nuclear, devenit caricaturist în 1970, este astăzi singurul care îndrăzneşte să-l deseneze pe Vladimir Putin. Motiv pentru care nu este deloc publicat la el acasă ci numai în restul lumii. La 75 de ani, Zlatkosky este unul dintre cei mai premiaţi desenatori dar şi unul dintre cei mai săraci din lume.

In dosarul de presă de prezentare a filmului, producătorul şi co-scenaristul Radu Mihăileanu povesteşte geneza acestui proiect pe care-l consideră "mai mult decât un film, e o luptă. Constat cu amărăciune cum zi de zi democraţia dă înapoi peste tot în lume".