
Special Paris
Vladimir Putin salutat ca un "vechi prieten" în China
2014-05-20t061159z_394605079_gm1ea5k13dv01_rtrmadp_3_china-russia_0.jpg

Cele douǎ mari puteri, Rusia şi China, par sǎ se afle acum într-o nouǎ lunǎ de miere, atît de mare este dorinţa reciprocǎ de strîngere a relaţiilor. Un elan care a început chiar înainte de criza ucraineanǎ, pentru cǎ prima vizitǎ în strǎinǎtate efectuatǎ de noul preşedinte chinez Xi Jinpeng, anul trecut, dupǎ preluarea postului a fost în Rusia. Nu întîmplǎtor deci Vladimir Putin este primit acum la Shanghai ca un prieten, iar Xi Jinpeng, ne informeazǎ Agenţia France Presse, l-a numit chiar pe Vladimir Putin: "un vechi prieten".
Seful suprem de la Kremlin s-a deplasat la Shanghai cu o importantǎ delegaţie, formatǎ din zeci de oameni de afaceri şi de lideri regionali, iar din unele surse ruse se afirmǎ cǎ a semnat în jur de 30 de acorduri cu gazdele sale.
Putem spune cǎ în prezent Rusia şi China au numeroase puncte în comun. Ambele ţǎri detestǎ democraţia de stil occidental, precum şi normele occidentale legate de respectarea drepturilor omului.
Ambele se aflǎ într-o logicǎ de întǎrire a puterii lor militare. Si tot ambele sunt în litigiu teritorial cu vecinii. Rusia ocupǎ 20 la sutǎ din Georgia, iar mai nou a anexat Crimeea şi priveşte spre estul şi sudul Ucrainei ca spre nişte teritorii aparţinîndu-i de facto, chiar dacǎ nu de drept. China este în relaţii tensionate cu Japonia şi cu Vietnamul întrucît revendicǎ mai multe arhipelaguri minuscule precum şi accesul la diverse zone maritime pe care le considerǎ în sfera ei teritorialǎ şi de interese economice.
In ultimii anii, Rusia şi China şi-au dat mîna în mai multe împrejurǎri, inclusiv în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a se opune politicii americane.
Noul parteneriat pe care îl cautǎ Rusia în Asia pare sǎ fie şi un veritabil plan B în cazul izbucnirii unui "rǎzboi economic" între Rusia şi Europa. Tot aşa cum ţǎrile europene se gîndesc acum la o mai mare independenţǎ energeticǎ faţǎ de Rusia, Moscova se gîndeşte cǎ ar putea livra gaz Chinei în cadrul unui acord istoric, pentru a nu pierde veniturile provenind din gaz. O nouǎ tectonicǎ economicǎ pare sǎ fi fost declanşatǎ de fisurarea teritorialǎ a Ucrainei, deşi toatǎ lumea sperǎ cǎ lumea va scǎpa totuşi de un nou tsunami militar.