Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egipt: Hosni Mubarak condamnat de justiţie cu cinci zile înainte de prezidenţiale

In Egipt, unde pe 26 şi 27 mai au loc alegeri prezidenţiale, justiţia l-a condamnat pe fostul preşedinte Hosni Mubarak la trei ani de închisoare pentru deturnare de fonduri publice. O condamnare de naturǎ sǎ satisfacǎ o parte a opiniei publice şi sǎ-i confere mareşalului al-Sissi o mai mare legitimitate.

Seful armatei, Abdel Fattah al-Sissi, care nu se îndoieşte nici o clipǎ cǎ el va fi desemnat peşedinte la alegerile de peste cîteva zile, îşi mai poate aroga acum un titlu: cel de responsabuil politic incoruptibil. Din moment ce Hosni Mubarak, pe care l-a servit în calitate de şef al serviciului de informaţii, este condamnat pentru corupţie, devine limpede cǎ el, al-Sissi, încarneazǎ acum probitatea absolutǎ. O bunǎ imagine deci pentru cel care se pregǎteşte sǎ preia funcţia de preşedinte dupǎ ce l-a debarcat pe islamistul Morsi, care fusese singurul şef de stat din istoria ţǎrii ales în mod democratic.

In acest moment mareşalul al-Sissi deţine toate atuurile pentru a-şi începe o lungǎ carierǎ în fruntea statului egiptean, eventual dupǎ modelul lui Hosni Mubarak care a fost preşedinte timp de trei decenii, înainte de a fi debarcat de o mişcare revoluţionarǎ. In ţara faraonilor cei care ştiu sǎ se menţinǎ la putere sunt fǎrǎ îndoialǎ respectaţi, chiar dacǎ legitimitatea lor este fragilǎ.

In prezent, însǎ, al-Sissi, în vîrstǎ de 59 de ani, se bucurǎ de o popularitate realǎ, iar reprimarea drasticǎ a Fraţilor Musulmani pare sǎ fi întrunit acordul tacit al populaţiei.  

In ultimile 11 luni, poliţia şi armata egiptene au ucis peste 1400 de manifestanţi pro-Morsi, şi au întemniţat peste 15 000 de islamişti. Au fost pronunţate si sute de condamnǎri la moarte în urma unor procese mai mult decît expeditive. Ceea ce îi indigneaza însǎ pe occidentali pare sa-i amplifice popularitatea la el acasa lui al-Sissi. In Egipt violenţele continuǎ însǎ pentru cǎ grupurile jihadiste au devenit extrem de active, iar din luna iulie anul trecut au fost ucişi în jur de 500 de poliţişti şi soldaţi.

Revenind la fostul preşedinte Hosni Mubarak, care se afla deja de aproape 2 ani în închisoare, cu siguranţǎ cǎ nu-şi va executa pîna la capǎt pedeapsa pronunţatǎ pe 21 mai. El are 86 de ani iar din motive de sǎnǎtate se afla oricum într-un spiral militar. Iar justiţia egipteanǎ s-a dovedit mai degraba clementǎ cu el dacǎ ţinem cont cǎ recent un islamist a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru cǎ a manifestat fǎrǎ autorizaţie.