Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: scrutinul european influenţat de incertitudinile economice

Sondajele pun în luminǎ faptul cǎ francezii rǎmîn în continuare divizaţi cînd vine vorba de Europa. Au fost de altfel divizaţi şi înainte de crizǎ, dar în noile condiţii, cu o economie în panǎ, Europa este privitǎ cu şi mai mare suspiciune sau prudenţǎ. Cifrele pun în luminǎ faptul cǎ Franţa se aflǎ în "coada plutonului" la capitolul economic, în zone euro.

Unele semne nu înşealǎ, sau mai bine zis ele au putere de simbol şi vorbesc de la sine despre dificultǎţile economice ale Franţei. Cînd socialistul François Hollande a cîştigat alegerile prezidenţiale, el a considerat necesarǎ constituirea unui minister al redresǎrii industriale. Semn cǎ la acest capitol Franţa avea mari probleme. Nu lipsit de încǎrcǎturǎ simbolicǎ este şi faptul cǎ acest minister a fost condus de un responsabil care s-a exprimat clar şi fǎrǎ echivoc împotriva mondializǎrii (este vorba de Arnaud Montebourg). Ceea ce implicit a însemnat şi o atitudine împotriva unei anumite politici a Bruxelles-ului, acuzat tocmai cǎ şi-ar fi deschis larg braţele ultra-liberale spre întreaga lume. Devenit între timp ministru al economiei, acelaşi Arnaud Montebourg semneazǎ decrete în vederea protejǎrii unor ramuri strategice ale economiei francez şi lanseazǎ apeluri la patriotism economic. Cu siguranţǎ cǎ n-ar recurge la astfel de mǎsuri dacǎ economia Franţei ar fi viguroasǎ şi competitivǎ. Cum a fost ea în primele trei decenii dupǎ al doilea rǎzboi mondial.

Acel tonus economic nu a mai fost niciodatǎ însǎ regǎsit. Somajul a devenit obsesia numǎrul unu a tuturor liderilor politic si a tuturor partidelor politice. Nimeni însǎ nu a reuşit sǎ gǎseascǎ nu atît o soluţie miracol cît o modalitate de a nu-l face sǎ creascǎ. Insuşi preşdintele François Hollande, pentru a le arǎta francezilor cît de mult pune accentul pe acest pariu politic şi economic, a declarat cǎ nu se va prezenta la viitoare alegeri prezidenţiale dacǎ între timp şomajul nu va începe sǎ scadǎ.

Pînǎ atunci iatǎ însǎ cǎ Franţa se pregǎteşte fǎrǎ mare entuziasm de alegerile europene, cu un gust amar pentru mulţi francezi. Iar recenta decizie a executivului de a scǎdea impozitele, fapt de care vor beneficia cam trei milioane de familii, nu-i face pe francezi sǎ uite cǎ în acelaşi timp statul vrea sǎ economiseascǎ în urmǎtorii ani 50 de miliarde de euro.

Francezii sunt deci invitaţi la urne şi la mai mult entuziasm faţǎ de construcţia europeanǎ într-un moment cînd creşterea economicǎ pentru primul trimiestru al anului este practic zero, cererea internǎ în scǎdere, exporturile deloc strǎlucite iar importurile în creştere.

Economiştii şi oamenii politici scrutazǎ cu enormǎ atenţie întreaga gamǎ de indicatori economice pentru a identifica totuşi semnele reluǎrii creşterii economice. Aceste semne sunt însǎ contradictorii. Sectorul construcţiilor stagneazǎ, dar sectorul aeronautic şi cel al automobilului îşi amelioreazǎ prestaţia. Pierre Gataz, omul care conduce sindicatul patronilor, fǎcea aceastǎ declaraţie pentru cotidianul LE FIGARO: "S-ar putea ca economia francezǎ sǎ beneficieze de efectul mecanic al reluǎrii creşterii economice la vecinii noştri. Dar, în mare vorbind, suntem în continuare în ceaţǎ."