Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, alegeri europene - extrema dreaptǎ pe primul loc

Frontul Naţional provoacǎ un veritabil electroşoc politic în Franţa unde se impune categoric la alegerile europene cu aproximativ 25 la sutǎ din voturi. Liderul opoziţiei de dreapta, Jean François Copé, vede în acest rezultat expresia unei "gigantice furii ale francezilor" faţǎ de cum este condusǎ Franţa.

Pentru conservatori, care obţin în jur de 20 la sutǎ din voturi, este vorba de un grav eşec, cu atît mai mult cu cît ei au fost cîştigǎtorii recentelor alegeri locale.

Purtǎtorul de cuvînt al guvernului socialist vede în victoria Frontului Naţional un "semnal de alertǎ" de care guvernul precum şi toţi pro-europenii trebuie sǎ ţinǎ cont.

In noile condiţii, Jean Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional, cere dizolvarea Parlamentului francez şi organizarea de noi alegeri legislative, considerînd cǎ extrema dreaptǎ ar trebui sǎ aibǎ mult mai mulţi deputaţi. Marine Le Pen, lidera actualǎ a extremei drepte franceze, vede în victoria formaţiunii sale expresia "enormei dorinţe de libertate a francezilor" şi faptul cǎ Franţa nu mai vrea sǎ se supunǎ "tehnocraţilor de la Bruxelles".

Partidul socialist, de guvernǎmînt, rǎmîne marele înfrînt al acestor alegeri europene la care nu obţine decît între 14 şi 15 la sutǎ din voturi, iar preşedintele francez François Hollande se vede extrem de fragilizat.

Franţa a intrat într-o fazǎ de "erupţie vulcanicǎ", a spus Jean-Luc Mélenchon, liderul radicalilor de stînga care au obţinut 6 la sutǎ din voturi. De notat cǎ radicalii de stînga nu sunt foarte departe de scenariul extremei drepte în materie de construcţie europeanǎ, ei vor renunţarea la moneda unicǎ euro şi recuperarea suveranitǎţii naţionale asupra frontierelor.

Centriştii, cu aproximativ 10 la sutǎ din voturi, înregistreazǎ un scor onorabil, ca şi ecologiştii care se apropie de 9 la sutǎ.

Din toate punctele de vedere rezultatul acestor alegeri reprezintǎ o înfrîngere colectivǎ a clasei politice franceze care, în context european, şi mai ales în comparaţie cu Germania, se dovedeşte incapabilǎ sǎ apere culorile Europei, în condiţiile în care Franţa rǎmîne unul din "motoarele Europei" şi fǎrǎ contribuţia sa nimic nu se poate realiza în sînul familiei europene.