Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manuel Valls: rezultatul alegerilor este un "şoc, un seism"

Guvernul francez, prin vocea primului ministru Manuel Valls, recunoaşte cǎ scorul obţinut la alegerile europene este mediocru. Francezii trec printr-o crizǎ de încredere mai afirmǎ premierul francez care promite însǎ o şi mai mare mobilizare pentru depǎşirea dificultǎţilor, în special economice, pe care le cunoaşte Franţa.

Premierul francez a pronunţat o alocuţiune televizatǎ la numai o orǎ dupǎ anunţarea rezultatelor şi le-a calificat drept "un şoc, un seism".

El nu a ezitat sǎ adopte un ton solemn şi sǎ spunǎ cǎ "Franţa şi Europa traverseazǎ un moment grav, foarte grav". Concluzia pe care o trage Manuel Valls din acest rezultat este cǎ Franţa nu mai are un minut de pierdut şi cǎ trebuie sǎ se reformeze de urgenţǎ. De prea multǎ vreme, a mai spus el, atît stînga cît şi dreapta au evitat sǎ trateze lucrurile în profunzime. "Avem nevoie de o Europǎ mai puternicǎ, mai solidarǎ, mai justǎ, mai generoasǎ", a mai spus şeful guvernului francez.  

Pentru Alain Juppé, unul dintre liderii importanţi ai Uniunii pentru o Mişcare Popularǎ, scorul extremei drepte este un eşec enorm pentru Franţa dar şi pentru Europa. "Nu-i înţeleg întotdeauna pe francezi", spune fostul premier şi ministru de externe. Si tot el explicǎ: pe de o parte majoritatea francezilor vrea menţinerea Franţei în zona euro, dar pe de altǎ parte mulţi voteazǎ împotriva Europei. Alain Juppé mai considerǎ cǎ principalul partid de dreapta al Franţei trebuie sǎ treacǎ printr-o reorganizare. O posibilǎ aluzie la faptul cǎ actualul lider Jean-François Copé este tot mai contestat şi chiar acuzat de malversaţiuni financiare.

Imaginea Franţei în Europa are de suferit în lumina acestor rezultate pentru desemnarea noului Parlament European. Unii comentatori afirmǎ cǎ în noile condiţii nici nu se mai poate vorbi de "tradiţonalul cuplu franco-german". In prezent, spun vocile cele mai critice, Germania se aflǎ într-o poziţie de mare forţǎ şi poate conduce singurǎ Europa, întrucît conservatorii conduşi de doamna Angela Merkel au obţinut un scor confortabil, 36 la sutǎ din voturi, pe locul al doilea situîndu-se social-democraţii, cu peste 27 la sutǎ din voturi. De notat cǎ principalul partid anti-european din Germania abia obţine, deşi este în ofensivǎ, 7,5 la sutǎ din voturi. Iatǎ deci un tablou într-un contrast total cu Franţa, unde actula conducere dar şi partidele tradiţionale sunt dezavuate de electorat.