Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia şi China: un pact pentru a spune NU occidentalilor?

197876116.jpg

Vladimir Putin, Xi Jinping, credit foto: alvinet.com

Rusia şi China sunt într-o evidentǎ tentativǎ de strîngere a relaţiilor şi au semnat recent nu mai puţin de 49 de acorduri, printre care un foarte important contract gazier. Sǎ fie acest lucru suficient pentru a deduce cǎ aceste douǎ mari puteri vor sǎ redeseneze harta echilibrelor internaţionale şi sǎ constituie un fel de bloc anti-occidental?

Intrebarea dacǎ Rusia şi China au de gînd cǎ constituie o alianţǎ durabilǎ îndreptatǎ împotriva Occidentului este justificatǎ, deşi deocamdatǎ ea nu are rǎspuns. Mulţi comentatori şi experţi scruteazǎ însǎ toate detaliile, declaraţiile şi gesturile celor doi giganţi, reprezentaţi de Vladimir Putin şi de Xi Jinping, pentru a ghici intenţiile Moscovei şi ale Beijing-ului.

Nu ar fi, în orice caz, pentru prima datǎ cǎ astfel de "apropieri" se opereazǎ pe plan internaţional. O lume întreagǎ a fost surprinsǎ cînd America lui Richard Nixon s-a apropiat, în anii 70, de China comunistǎ a lui Mao pentru a destabiliza Uniunea Sovieticǎ aflatǎ în culmea puterii sale.

Poate cǎ o mişcare similarǎ are loc acum între Rusia şi China care vor sǎ izoleze o Americǎ în pierdere de vitezǎ, mai ales cǎ Barack Obama apare, faţǎ de alţi preşedinţi de la Casa Alba, ca unul mai slab, mai puţin ofensiv pe plan diplomatic, mai ezitant. Eseistul Jean-Marie Colombani, fost director al cotidianului le Monde, considerǎ cǎ asistǎm la structurarea unei axe Moscova - Beijing, dar cǎ în paralel America se recentrazǎ spre Europa şi spre ţǎrile din zona Asia-Pacific nemulţumite de noua politicǎ arogantǎ, naţionalistǎ şi expansionistǎ a Chinei. Tǎri precum India, Japonia, Filipine, Vietnam, Coreea de sud sau Malaezia sunt în acest moment în stare de alarmǎ diplomaticǎ faţǎ de anumite atitudini ale Chinei, ca sǎ nu mai spunem cǎ unele dintre ele au fost în situaţia de a protesta pe fondul unor incidente teritoriale.

In cotidianul Le Figaro, analistul François Godement considerǎ cǎ Rusia şi China formeazǎ acum mai degrabǎ un cartel decît o alianţǎ, cu scopul de spune NU Occidentului. Chiar dacǎ Vladimir Putin şi Xi Jinping au evocat o eventualǎ "structurǎ de securitate comunǎ", pentru moment axa lor strategicǎ nu este nici clarǎ şi nici solidǎ. Iar pe termen lung, mai spun unii specialişti, Rusia riscǎ sǎ devinǎ doar un furnizor de energie şi materii prime pentru o Chinǎ în plinǎ expansiune industrialǎ. S-ar putea ca într-o bunǎ zi Rusia sǎ descopere cǎ a pierdut şansa de a crea o zonǎ de co-prosperitate cu Uniunea Europeanǎ şi cu Statele Unite, în schimbul unei incerte orientǎri spre Asia.