
Special Paris
Alegeri prezidenţiale cu rezultat deja cunoscut în Egipt
2sissi.jpg

Egiptul este în acest moment o ţarǎ a paradoxurilor. Dupǎ mîndria de a-l fi dat jos de la putere pe dictatorul Hosni Mubarak, care s-a aflat timp de 30 de ani în fruntea statului, egiptenii au descoperit cǎ democraţia le-a adus o nouǎ dictaturǎ, cea a islamiştilor. Un om providenţial şi-a fǎcut atunci intrarea în scenǎ şi l-a debarcat de la putere pe singurul preşedinte ales în mod democratic în lunga istorie a ţǎrii faraonilor. In acest moment omul care încarna democraţia, Mohamed Morsi, se aflǎ dupǎ gratii, iar omul provedenţial, Abdel Fattah al-Sissi se pregǎteşte sǎ devinǎ în mod democratic un nou dictator. Si aceasta numai pentru a fi evitatǎ o altǎ formǎ de calamitate socialǎ, altfel spus islamizarea totalǎ a aparatului de stat şi a societǎţii, precum şi preluarea întregii economii de cǎtre casta islamiştilor.
Aceasta din urmǎ a plǎtit un tribut greu, în vieţi omeneşti şi în militanţi încarceraţi, pentru eşecul celor 12 luni cît s-au aflat la putere. Ziariştii occidentali aflaţi în aceste zile la Cairo descriu un oraş tapetat cu afişe reprezentîndu-l pe al-Sissi. 86 de milioane de egipteni par sǎ aştepte un singur lucru, anunţarea rezultatelor şi legitimarea "democraticǎ" a lui al-Sissi în fruntea statului pentru a-şi putea relua viaţa de dinainte de revoluţia ani-Mubarak.
Egiptul nu este încǎ pregǎtit pentru o veritabilǎ democraţie şi mai trebuie sǎ aştepte 20 sau 25 de ani în acest sens. Iatǎ ce spun majoritatea egiptenilor, de toate vîrstele şi reprezentînd toate straturile sociale. Episodul islamist pare sǎ-i fi convins de acest lucru. Pentru majoritatea egiptenilor armata rǎmîne garantul stabilitǎţii, şi oamenii nu-şi doresc decît sǎ-şi poatǎ relua afacerile şi sǎ-i vadǎ din nou pe turiştii strǎini reveniţi pe valea Nilului şi în jurul piramidelor. Democraţia poate deci sǎ aştepte, în timp ce afacerile au fost catastrofale de la revolta popularǎ din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak.
Iar simbolul democratic este oricum salvat de faptul cǎ al-Sissi are un rival în contextul acestui scrutin: este vorba de un lider de stînga, Hamdeen Sabbahi, care nu are nici cea mai micǎ şansǎ în calitate de adversar credibil, dar figureazǎ totuşi pe buletinele de vot.