Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Umbra lui Big Brother asupra democraţiilor confruntate cu problema securităţii

Responsabilii europeni îşi exprimă neliniştea pe fondul polemicii care a izbucnit în Statele Unite legată de două vaste programme de supraveghere a conversaţiilor telefonice şi a schimburilor de mesaje pe Internet. Administraţia Obama se află în defensivă în acest context şi afirmă că a interpretat "just" şi "echilibrat" prevederi datînd din epoca Bush.

Umbra preşedintelui George Walker Bush planează asupra acestei afaceri, dar şi a lui "Big Brother" precum şi a atentatelor de pe 11 septembrie 2001. După drama şi trauma din 2001  America s-a dotat cu o legislaţie de natură să le aducă americanilor mai mult securitate, chiar cu riscul de limitate a unor libertăţi. A fost cazul cu aşa-numitul "Patriot Act". Cotidianul Le Monde arată în ediţia sa de luni 10 iunie că marile democraţii nu-şi pot salva totuşi onoarea decît găsind un bun echilibru între cele două ambiţii: asigurarea securităţii cetăţenilor şi garantarea libertăţilor lor.

A găsit administraţia Obama acest bun echilibru? In ciuda asigurărilor date în acest sens de Casa Albă, există şi multe îndoieli în această privinţă dincolo de Atlantic. Indoieli exprimate după revelaţiile făcute în presă în legătură cu cea mai mare operaţiune de supraveghere electronică iniţiată de serviciile speciale avînd ca obiect poporul american, dar şi străinii care vin în America sau comunică cu americanii.

Unele medii de informare vorbesc despre "afacerea Verizon" după numele uneia dintre companiile de telefoane care furnizează în mod regulat autorităţilor americane informaţii despre abonaţii lor. Cotidianul Le Monde consideră că întreaga lume aştepta de la democratul Barack Obama, după instalarea sa la Casa Albă, o altă politică în materie de securitate. Sigur, el a luat măsuri pentru oprirea unor anumite interogatorii operate prin metode "dure", dar nu reuşit să închidă închisoarea la Guantanamo şi a preluat fără nici o modificare esenţială ansamblul de prevederi securitare conţinute de "Patriot Act". 

Unii oameni politici şi comentatori americani descoperă acum că America trăieşte într-un regim de supraveghere totală, la fel ca în romanul de ficţiune intitulat "1984" , scris de George Orwell, roman în care un anume "Big Brother" îşi controlează integral populaţia. "Orwell s-a înşelat în privinţa anului" afirma un avocat din Washington după izbucnirea polemicii legată de programele de supraveghere americane, comentariu reluat de Le Monde . Potrivit aceluiaşi cotidian, Europa se arată agasată în acest context şi neliniştită în privinţa consecinţelor posibile asupra vieţii private ale cetăţenilor săi după revelaţiile făcute în America. Săptămîna aceasta subiectul ar putea fi abordat în cursul unei întîlniri programată în Irlanda între comisari europeni şi responsabilii americani cu securitatea internă şi justiţia.