Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Francezii nu mai vor medici români

"Franţa, România, Canada...Marele mercato al medicilor". Sub acest titlu, ziarul conservator Le Figaro publică o amplă analiză din care se desprind mai multe  propuneri menite să pună capăt, printre altele, venirii în Franţa a doctorilor români. 

"Există un uriaş mercato de medici şi studenţi la medicină care se joacă între Franţa, România, anumite ţări din Magreb şi Canada. Pe scurt, noi francezii recrutăm medici slab formaţi în ţări mai sărace precum România dar îi lăsăm să plece spre destinaţii mai atractive pe cei care au beneficiat de o pregătire excelentă în Franţa. Astfel, doctorii francezi, nemulţumiţi de condiţiile de lucru tot mai grele de la ei de acasă, aleg să plece în Marea Britanie, Québec dar şi în Germania unde beneficiază de condiţii mai bune de lucru şi salarii mai mari. Între timp francezii suntem nevoiţi să recrutăm medici români ca să umplem golul lăsat de cadrele medicale autohtone, ca să oferim îngrijiri francezilor care trăiesc la periferia marilor oraşe sau în zonele rurale cu personal deficitar.

În mod paradoxal, între timp studenţii la medicină din Franţa, cu note bune în timpul facultăţii sunt obligaţi să îşi caute altă specializare. Alţii, decid contra cost - circa 5 mii de euro pe an - să plece să studieze în România unde facultatea de medicină nu este selectivă. Pentru că îşi plătesc şcolarizarea, sunt primiţi  cu braţele deschise şi revin apoi în Franţa cu diploma în buzunar care le este recunoscută, fiind una europeană.

Concluzia este că pe teritoriul francez practică la ora actuală tot felul de medici cu şcoli diferite şi care nu au acelaşi nivel de pregătire. Astfel, un sfert dintre medicii înscrişi anul trecut la Ordinul Medicilor sunt titulari ai unei diplome obţinute în străinătate. Sistemul care elimină studenţii buni din Franţa pentru a face apel la practicieni străini cu o pregătire mai proastă decât cea din Franţa este complet injust, scrie Le Figaro. Ziar care insistă comentând că "tineri francezi refuzaţi în Hexagon în ciuda unor excelente note lasă loc liber unor medici formaţi în Algeria, Tunisia sau România. Nu naţionalitatea acestor medici este problema ci şcolarizarea. Mai mulţi decani de facultăţi de medicină din Franţa au confirmat faptul că programa medicală din nordul Africii dar şi din România este fără discuţie de o calitate practică şi teoretică inferioară celei oferită în centrele medicale universitare din Franţa.

Bineînţeles că la ora globalizării, ar fi ridicol să pretindem doar la medici "made in France". Dar fără îndoială că trebuie schimbat modul de selecţie al studenţilor de la medicină şi numerus clausus, adică numărul maxim fixat anual pentru această categorie de studenţi, conchide Le Figaro.