Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Foiletonul Tapie continuǎ cu un important manager francez anchetat de justiţie

000-par7570404-0.jpg

Foiletonul Tapie continuǎ cu un important manager francez anchetat de justiţie

În Franţa, şeful companiei Orange este anchetat de justiţie şi acuzat de „înşelătorie în grup organizat” .  Unii comentatori vorbesc în contextul acestei afaceri de o „micǎ bombǎ politicǎ”. Dosarul are ramificaţii care pornesc de la omul de afaceri Bernard Tapie şi ajung la fostul preşedinte Nicolas Sarkozy.

Unda de şoc a fost extrem de puternicǎ în peisajul politic francez: acuzaţia de „înşelătorie în grup organizat” este dintre cele mai grave şi, dupǎ cum afirmǎ unii comentatori, cît se poate de umilitoare pentru un director important. Sǎ nu uitǎm cǎ grupul Orange este unul dintre cele mai mari din Europa, cu o cifrǎ de afaceri de 40 de miliarde de euro pe an şi numǎrǎ 170 000 de salariaţi.

În condiţiile în care Stéphane Richard,  preşedintele director general al firmei, intrǎ acum în colimatorul justiţiei întregrul grup de teme sǎ nu fie destabilizat, pentru cǎ acţiunile sale au şi scǎzut la bursǎ cu 1,19 la sutǎ... Statul francez, care deţine 27 la sutǎ din acţiunile grupului Orange, are motive acum sǎ se întrebe dacǎ Stéphane Richard poate sǎ-şi pǎstreze aceastǎ funcţie în condiţiile date. O decizie va fi luatǎ în acest sens în zilele urmǎtoare dupǎ reuniunea consiliului de administraţie al firmei, format din 15 membri, dintre care 3 reprezentanţi ai statului.

Sǎ revenim însǎ la sursele acestui scandal. Stéphane Richard a fǎcut parte, în urmǎ cu 6 ani, dintr-o misiune de arbitraj care i-a dat cîştig de cauzǎ omului de afaceri Bernard Tapie într-un litigiu cu banca Crédit Lyonnais. La ora aceea Nicolas Sarkozy era preşedinte şi toatǎ lumea este convinsǎ cǎ şeful statului a pilotat atunci acest arbitraj prin care Bernard Tapie, fost ministru socialist pe vremea preşedintelui Mitterrand, a încasat frumoasa sumǎ de 403 milioane de euro.

De la bun început unii comentatori au denunţat ca fiind suspect acest arbitraj de stat în favoarea lui Tapie, cu bani vǎrsaţi din buzunarele contribuabililor unui om de afaceri bǎnuit de multe  matrapazlîcuri. In prezent, însǎ, odatǎ cu venirea socialiştilor la putere, afacerea a luat o nouǎ turnurǎ, altfel spus justiţia se focalizeazǎ asupra ei pentru a descîlci ghemul de interese şi de protecţii sus-puse care au stat la baza ei.

Dupǎ cum se întreabǎ un comentator în cotidianul Les Echos, dacǎ patronul firmei Orange este cuzat de „escrocherie în bandǎ organizatǎ”, este important sǎ aflǎm pînǎ la urmǎ cine este şeful bandei... Doamna Christine Lagarde, în prezent directoare generalǎ a Fondului Monter Internaţional, dar care la ora respectivului arbitraj era ministru al economiei, a fost şi ea interpelatǎ de justiţie. Pentru moment, însǎ, doamna Lagarde nu este acuzatǎ de nimic, are doar statutul de martor în contextul anchetei. Dar tot la acea orǎ directorul ei de cabinet nu era altcineva decît actualul patron al firmei Orange...

Liderul centrist François Bayrou considerǎ cǎ mai multe persoane din anturajul lui Nicolas Sarkozy au fost atunci implicate în acest arbitraj favorabil lui Bernard Tapie, inclusiv Claude Guéant, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui.

Mai rǎmîne însǎ întrebarea: ce interes avea Nicolas Sarkozy sǎ-i ofere lui Bernard Tapie acest „cadou” de 403 milioane de euro? În schimbul unui sprijin acordat la ora campaniei prezidenţiale? Greu de spus, pentru cǎ Tapie nu a reprezentat pentru Sarkozy un sprijin determinant în drumul spre Palatul Elysée. Aici se aflǎ ascunsǎ o enegimǎ iar mediile de informare vor continua sǎ o analizeze, în contextul în care acest scandal tinde sǎ devinǎ un foileton pasionant.