Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Are Franţa nevoie de Qatar?

2921567-hollande-au-qatar.jpg

credit foto: actualites.leparisien.fr

Vizita efectuatǎ la sfîrşitul sǎptǎmînii trecute de preşedintele François Hollande în Qatar a suscitat în presa francezǎ, printre alte comentarii, şi aceastǎ întrebare: "Are Franţa nevoie de Qatar pentru a ieşi din criza economicǎ?" Nu de puţine ori investiţiile realizate de Qatar în Franţa au trezit suspiciuni, dar şeful statului francez considerǎ cǎ ele sunt binevenite, cu condiţia, totuşi, a diversificǎrii lor.

François Hollande cere Qatarului sǎ investeascǎ nu numai în imobile sau în sport, ci şi în alte domenii, de exemplu cel al tehnologiilor de vîrf sau sǎ sprijine intreprinderile mici şi mijlocii franceze. Micul emirat a devenit în orice caz un partener "durabil" al Franţei, în paralel cu ambiţia sa de a juca un rol diplomatic pe plan mondial dar mai ales regional, în contextul lumii arabe şi musulmane şi al rǎzboiului din Siria.

Bazele relaţiilor "privilegiate" ale Franţei cu emiratul Qatar au fost puse de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, iar François Hollande se înscrie în continuitatea lor. Cu cîteva precizǎri, însǎ. Preşedintele socialist al Franţei a dat de înţeles cǎ nu va fi de acord cu finanţarea de cǎtre Qatar a unor programme destinate tinerilor de origine musulmanǎ din Franţa, programe de naturǎ sǎ ducǎ la islamizarea acestora.

Emiratul Qatar anunţǎ noi investiţiţii în valoare de 10 miliarde de dolari în Franţa, sume vertiginoase care îi fac pe unii experţi sǎ invite la prudenţǎ. Recent marile magazine Printemps de la Paris au fost cumpǎrate de Qatar, care mai controleazǎ în jur de zece hoteluri de lux, deţine acţiuni în cadrul a numeroase firme importante precum Lagardère, Total, Vivendi sau Orange, ca sǎ nu mai vorbim de clubul de fotbal Paris Saint-Germain în care emiratul a investit sume astronomice.    

Aceastǎ febrilitate în materie de achiziţii şi investiţii deranjeazǎ cu atît mai mult cu cît unii comentatori amintesc faptul cǎ emiratul Qatar le-a permis talibanilor din Afganistan sǎ-şi deschidǎ o reprezentanţǎ la Doha, cǎ i-a sprijinit pe Fraţii Musulmani în contextul revoltelor din lumea arabǎ, cǎ îi înarmeazǎ pe rebelii islamişti din Siria iar ajutoarele umanitare trimise în Mali au ajuns ca din întîmplare tot în mîinile islamiştilor, mai precis a celor pe care îi combate Franţa. Aceste ultime "detalii" nu reprezintǎ însǎ un impediment pentru strîngerea relaţiilor cu Qatarul, mai ales într-un moment cînd emiratul se aflǎ într-o fazǎ de tranziţie politicǎ. Din surse diplomatice arabe şi occidentale se afirmǎ cǎ prinţul moştenitor Cheikh Tamim s-ar pregǎti sǎ preia puterea din mîinile tatǎlui sǎu.