Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mai este gazul rus un "pod" între Moscova şi restul Europei? Interviu cu istoricul Matei Cazacu

gaz-hongrie432.jpg

credit foto: rfi.fr

Rusia a trecut la fapte şi a decis sǎ întrerupǎ furnizarea de gaz cǎtre Ucraina. Avertismentele în acest sens au fost de altfel numeroase, iar negocierile din ultimile zile nu au dus la nici o soluţie de ultim moment. Intreaga Europǎ riscǎ sǎ fie afectatǎ de aceastǎ decizie a Moscovei, cel puţin aşa afirmǎ Agenţia France Presse, iar conflictul dintre Ucraina şi Rusia riscǎ sǎ se agraveze şi el. Analizǎm acest dosar împreunǎ cu istoricul Matei Cazacu.

Pe lîngǎ înfruntǎrile din estul Ucrainei şi problema celor aproape 2000 de kilometri de frontierǎ cumunǎ cu Rusia, Kievul este confruntat acum şi cu aceastǎ problemǎ a gazului. Ori, Ucraina are deja suficiente probleme la capitolul economiei. Comentatorii cotidianului Le Figaro aratǎ într-un articol cǎ Ucraina nu s-a redresat de fapt de la criza din 2008-2009. Industria sa suferǎ drastic, ajutorul internaţional nu este suficient, iar în regiunea Donbas, motorul economic al Ucrainei, situaţia rǎmîne haoticǎ, puterea centralǎ nu mai este în mǎsurǎ sǎ încaseze impozitele iar particularii nu-şi mai plǎtesc datoriile la bǎnci pentru cǎ nici nu mai ştiu cui aparţin ele.

Pe fondul acestei crize gaziere Rusia a organizat însǎ un Congres petrolier mondial, la care participǎ giganţi ai petrolului din toatǎ lumea. Societǎţi care doresc de fapt sǎ investeascǎ în continuare în Rusia şi care considerǎ cǎ "energia reprezintǎ un pod între Rusia şi Europa". Mai rǎmîne de vǎzut dacǎ acest "pod" nu va fi compromis de escaladarea violenţelor în estul Ucrainei.

Este şi întrebarea la care ne rǎspunde istoricului Matei Cazacu, profesor şi cercetǎtor la CNRS (Centru naţional de cercetǎri ştiinţifice din Franţa). El considerǎ cǎ nu se va instala un conflict durabil şi din ce în ce mai sîngeros între ruşi şi ucraineni.

 

Interviu cu istoricul Matei Cazacu