Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: regele a abdicat, trǎiascǎ regele!

Spania se pregǎteşte de întronizarea unui nou cuplu regal, dupǎ abdicarea regelui Juan Carlos. Evenimentul are loc joi 19 iunie, întreaga Spanie dar în special Madridul s-au pregǎtit de sǎrbǎtoare, iar Felipe şi Letizia, noii suverani, par sǎ atragǎ simpatia sincerǎ a multor spanioli.

Felipe al VI-lea, va fi numele oficial al noului suveran, pe care publicul de la Madrid îl va saluta în cursul ceremoniei de încoronare fluturînd 10 000 de steguleţe distribuite de autoritǎţi. Trebuie spus cǎ în materie de regalitate Spania oferea, de mai mulţi ani, o imagine cam obositǎ. Iar abdicarea regelui Juan Carlos, în vîrstǎ de 76 de ani, dupǎ 39 de ani de domnie, a fost o decizie rezonabilǎ. In felul acesta istoria va reţine mai degrabǎ partea bunǎ, chiar foarte bunǎ, chiar providenţialǎ, a domniei lui Juan Carlos, omul care a condus de fapt tranziţia spre democraţie în Spania, dupǎ perioada regimului militar încarnat de Franco.  

In vîrstǎ de 46 de ani, Felipe al VI-lea va avea misiunea, dupǎ depunerea jurǎmîntului, de a ameliora imaginea monarhiei, într-o nouǎ perioadǎ istoricǎ, mai puţin pasionatǎ de ideea de regalitate, şi în plinǎ crizǎ economicǎ. Toatǎ lumea ştie în Spania cǎ Felipe se pregǎteşte încǎ din copilǎrie pentru acest rol. Va reuşi sǎ devinǎ el un veritabil liant între spanioli, şi mai ales într-o ţarǎ cu numeroase tentaţii centrifuge, dacǎ ne gîndim la aspiraţiile spre independenţǎ ale catalanilor şi ale bascilor? Va reuşi el sǎ modernizeze instituţia monarhiei, sǎ devinǎ un simbol al unitǎţii, sǎ entuziasmeze şi sǎ le ridice moralul speniolilor afectaţi şi ei de mondializare?

Iatǎ tot atîtea întrebǎri care plutesc în aer, şi care vor cere un rǎspuns imediat dupǎ ce se vor ofili cele 16 000 de buchete de flori instalate de-a lungul traseului prevǎzut mîine pentru Felipe al VI-lea, între Palatul Congresului Deputaţilor şi Palatul Regal. 2000 de invitaţi vor asista la recepţia oferitǎ cu ocazia acestei încoronǎri, într-o Spanie în care, potrivit sondajelor, un cetǎţean din doi contestǎ monarhia. Cîţiva republicani au decis chiar şi sǎ iasǎ pe strǎzi pentru a manifesta în acest context, dar manifestaţia lor a fost interzisǎ.