Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egiptul la încrucişare de drumuri

egipt.jpg

credit foto: francetvinfo.fr

Marea manifestaţie organizatǎ duminică 30 iunie în Egipt de forţele laice şi de egiptenii dezamǎgiţi de politica Fraţilor Musulmani pune în evidenţǎ un grav eşec al regimului încarnat de preşedintele Mohamed Morsi. Unii comentatori vǎd în actuala situaţie ingredientele unui rǎzboi civil, dovadǎ cǎ armata a ameninţat cu o posibilǎ intervenţie în caz de amplificare a violenţelor.

In jur de 22 de milioane de persoane au semnat în Egipt o petiţie prin care se cere plecarea de la putere a lui Mohamed Morsi. O premierǎ absolutǎ în aceastǎ ţarǎ în care timp de secole populaţia a fost obligatǎ sǎ se supunǎ fǎrǎ reacţii, dar a şi fost educatǎ în acest sens.

Egiptenii descoperǎ democraţia nu fǎrǎ unele îndoieli, însǎ, în ce priveşte acest model occidental. Ei au descoperit, de exemplu, cǎ preşedintele lor ales democratic în urmǎ cu un an nu a reuşit sǎ le amelioreze cu nimic nivelul de viaţǎ şi cǎ a promovat o politicǎ de naturǎ sǎ restrîngǎ libertǎţile individuale, ba chiar sǎ deschidǎ calea spre instituirea unei republici integriste.

Cotidianul LE MONDE evocǎ într-un editorial publicat pe prima paginǎ "triplul eşec" al Fraţilor Musulmani în Egipt: eşec economic, politic şi social. Sigur, egiptenii nu sunt primul popor care descoperǎ cǎ revoluţia şi democraţia nu aduc automat şi bunǎstare. Ei se simt însǎ umiliţi cînd îşi dau seama cǎ trǎiesc mai prost decît pe vremea lui Hosni Mubarak, cînd întreruperile de curent electric provoacǎ moartea unor nou născuţi în maternitǎţi iar cozile la benzinǎrii devin infernale. 60 la sutǎ din populaţia ţǎrii se aflǎ într-o situaţie de sǎrǎcie acutǎ, s-ar spune cǎ nu "trǎieşte" ci supravieţuieşte. 90 la sutǎ dintre şomeri sunt tineri sub 30 de ani, armele şi drogurile circulǎ liber în Egipt, traficul de organe a devenit înfloritor iar din lipsǎ de apǎ unele culturi sunt stropite cu apa murdarǎ din canale.

Iatǎ imaginea unui Egipt în care Fraţii Musulmani, dupǎ ce au venit în mod democratic la putere, s-au grǎbit în primul rînd sǎ distrugǎ instituţia judiciarǎ, sǎ autorizeze cǎsǎtoria pentru fete de la vîrsta de 9 ani şi sǎ incite la persecutarea şi chiar asasinarea creştinilor, a evreilor precum şi a şiiţilor, adicǎ a tuturor celor care nu aderǎ la viziunea despre lume propovǎduitǎ de Fraţii Musulmani suniţi.

Egiptul se aflǎ într-un moment dificil al istoriei sale, cu o societate extrem de polarizatǎ şi cu tensiuni care pot degenera în orice moment. Cotidianul LE MONDE considerǎ cǎ Occidentul ar trebui sǎ sprijine în acest moment cea mai mare ţarǎ arabǎ, şi aceasta altfel decît repetînd discursul legat de "legitimitatea democraticǎ" a puterii. Egiptul este o ţarǎ care se scufundǎ în haos ceea ce ar putea avea consecinţe grave în Orientul Apropiat unde oricum instabilitatea şi tensiunile nu lipsesc de numeroase decenii.