Franţa cere SUA să înceteze acţiunile de spionaj

ambassade-defrance-washington-0.jpg

Ambasada Franţei la Washington. SimonP/wikimedia.org

Ca mai toţi europenii furioşi după dezvăluirile privind spionajul american derulat de NSA, francezii au cerut oprirea imediată a acestor practici.  "Franţa nu poate accepta astfel de comportamente care trebuie să înceteze imediat" declara Francois Hollande.

François Hollande este primul şef de stat care se exprimă în legătură cu aceste bănuieli de spionaj din partea americanilor. Liderul de la Paris este şi primul care face legătura între acest potenţial scandal şi negocierile cu SUA pentru un acord de liber-schimb.

Jean-Luc Mélenchon, liderul unui partid de stânga şi fost candidat al comuniştilor la prezidenţiale, cerea încă de duminică "oprirea imediată a negocierilor comerciale dintre UE şi SUA câtă vreme nu ştim exact despre ce este vorba în această afacere".

Revenind la echipa guvernamentală de la Paris, să mai notăm reacţia lui Laurent Fabius. Ministrul francez de externe, căruia preşedintele Hollande i-a cerut de îndată să intre în legătură cu omologul său de la Washington John Kerry, spune că "dacă aceste fapte se adeveresc atunci ar fi inacceptabil".

De partea ei,Christiane Taubira ministrul justiţiei vorbeşte despre un "act de ostilitate incalificabil, dacă se dovedeşte că instituţii europene au fost sub supravegherea americanilor":

David Assouline, purtător de cuvânt al grupului socialist din Parlamentul de la Paris - cel majoritar deci - se declară "şocat în faţa unor fapte inadmisibile". El cere "explicaţii" şi "adevărul" în acest dosar. Pentru responsabilul de stânga, "toate statele democratice ar trebui sà protejeze libertăţile individuale şi în particular datele personale".

Presa franceză acordă, pentru moment cel puţin, spaţiu destul de restrâns acestor presupuse acte de spionaj contra Franţei preferând să-şi axeze comentariile pe punerea sub urmărire a instanţelor europene. Doar Le Monde, cotidian de seară, a apucat să adune destul material pentru a-şi consacra coperta dar şi editorialul acestui dosar fierbinte. Sub titlul "Unchiul Sam se poartă foarte, foarte prost" - unchiul Sam fiind numele generic dat americanilor - influentul ziar francez scrie: "Administraţia Obama trebuie odată pentru totdeauna să le spună adevărul nu numai concetăţenilor săi ci şi aliaţilor săi. Europenii sunt ataşaţi mai mult de protecţia datelor personale decât americanii".

Ei sunt cu atât mai sensibili faţă de această agresiune cu cât ea a fost comisă de serviciile unei ţări care ar fi trebuit să-i protejeze" notează Le Monde. Publicaţie care constată pe bună dreptate că "americanii au acceptat după 11 septembrie 2001 o expansiune a politicii lor securitare care astăzi pare complet necontrolată şi contrară propriilor lor valori".

Franţa - presa, dar mai ales clasa politică - reacţionează aşadar cu destul de multă virulenţă faţă de aceste presupuse acte de spionaj. Hexagonul, cu toate că ar fi deci printre cele 38 de ţinte privilegiate de serviciile de spionaj americane, este însă departe de a fi la fel de mult spionat ca Germania. Potrivit dezvăluirilor din publicatiile Der Spiegel şi The Guardian, NSA ar fi înregistrat lunar nu mai puţin de 500 de milioane de conexiuni telefonice şi internet ale germanilor....O jumătate de miliard deci în fiecare lună!