Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama în Africa: preşedintele pleacǎ, problemele rǎmîn

nouvelle-tournee-d-obama-en-afrique-article-top.jpg

credit foto: republicoftogo.com

Preşedintele american Barack Obama şi-a încheiat un turneu de 7 zile pe continentul african, cu etape în trei ţǎri printre care Africa de Sud. Mai multe declaraţii importante şi gesturi simbolice au punctat aceastǎ vizitǎ, umbritǎ însǎ parţial de afacerea Snowden. Presa africanǎ constatǎ cu luciditate cǎ Barack Obama, deşi a fost foarte aşteptat pe continentul negru, nu a adus cu el soluţii miracol pentru africani.

Barack Obama pleacǎ dar problemele Africii rǎmîn aceleaşi. Iatǎ ce am putea spune pentru moment despre aceastǎ visitǎ, sintetizînd diversele reacţii preluate de Agenţia France Presse. In ciuda entuziasmului cu care a fost primit în Senegal, în Africa de Sud şi în Tanzania, comentatorii africani considerǎ cǎ principalul obiectiv al Washingtonului a fost contracararea influienţei chineze.

In ultimii ani China, a cǎrei industrie are nevoie de noi surse de energie, şi-a plasat pionii în mod sistematic în Africa, multiplicîndu-şi contractele în numeroase ţǎri. Schimburile comerciale ale Chinei cu africanii au depǎşit anul trecut suma de 200 de miliarde de dolari, principalele sectoare vizate fiind industria minierǎ şi cea energeticǎ.

Barack Obama nu a ezitat de altfel sǎ critice aşa-zisa "ofensivǎ" economicǎ a chinezilor în Africa, de unde ei importǎ în special materii prime, fǎrǎ sǎ se intereseze în mod special de o dezvoltarea durabilǎ pe acest continent. Noi nu avem nevoie, în America, de energia africanǎ, a spus Barack Obama promiţînd relaţii economice de la egal la egal, fondate pe un veritabil parteneriat.

Concret, el a anunţat un plan de 7 miliarde de dolari eşalonaţi pe 5 ani destinat sǎ dubleze accesul Africii sub-sahariene la energia electricǎ, şi i-a invitat pe liderii africani la o reuniuni la vîrf la Washington în 2014. Acest tip de reuniune va fi o premierǎ absolutǎ pentru Statele Unite. Agenţia France Presse observǎ în context cǎ Beijingul organizeazǎ de zece ani "summit-uri" China – Africa.

Poate cǎ mai mult decît acest angajament pe tǎrîm economic, africanii au apreciat în aceste ultime 7 zile declaraţiile lui Barack Obama legate de Nelson Mandela, în vîrstǎ de aproape 95 de ani, spitalizat într-o stare gravǎ. Preşedintele american, primul leader de culoare ajuns la Casa Albǎ, a declarat cu sinceritate şi cu emoţie în glas cǎ a fost inspirat de lupta lui Mandela şi de lupta întregului popor sud-african pentru lichidarea regimului de segregaţie rasialǎ.

Cum o astfel de vizitǎ conţine numeroase mesaje, rǎmîne semnificativ şi faptul cǎ Barack Obama nu s-a dus de exemplu în Kenya, de unde era originar tatǎl sǎu, sau în Nigeria. Seful statului kenyan este acuzat de crime de rǎzboi, iar Nigeria afişeazǎ un tablou dezastruos în materie de corupţie. Ori, Barack Obama doreşte ca noua generaţie de preşedinţi africani sǎ fie mai atenţi la ideea de democraţie şi la problema drepturilor omului. Preşedintele american a ţinut însǎ sǎ sublinieze cǎ despre drepturile omului nu trebuie vorbit aşa cum face Edward Snowden, acuzat de spionaj dupǎ ce a dezvǎluit întregii lumi existenţa unui program de supraveghere a telecomunicaţiilor în Statele Unite şi nu numai.

Un gest simbolic rǎmîne şi vizita efectuatǎ de Barack Obama, împreunǎ cu fostul preşedinte George Walker Bush, la noua misiune americanǎ din capitala Tanzaniei, Dar-es-Salam, unde în urmǎ cu 15 ani Al Qaida a comis un atentat soldat cu moartea a 10 tanzanieni şi cu rǎnirea altor 85. Acel atac a prefigurat de fapt atentatele urmǎtoare, şi în special cel de pe 11 septembrie 2001. In prezent Statele Unite au în jur de 5000 de soldaţi desfǎşuraţi în Africa, în contextul luptei anti-teroriste şi al apǎrǎrii intereselor americane.