Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egipt: armata ia iniţiativa pentru a evita haosul

egipt.jpg

credit foto: jeuneafrique.com

Armata egipteanǎ se vede obligatǎ sǎ-şi asume un rol politic pentru a evita haosul într-o ţarǎ pe care islamiştii o conduc de un an de zile, dupǎ ce au venit în mod democratic la putere. Fraţii Musulmani nu au reuşit sǎ asigure prosperitatea economicǎ şi nici sǎ propunǎ o perspectivǎ de viitor, iar împotriva lor s-a coalizat acum un întreg evantai de forţe, inclusiv mişcarea salafistǎ a islamiştilor radicali.

Timp de decenii întregi, cît au fost persecutaţi în anii cînd s-a aflat la putere Hosni Mubarak, Fraţii Musulmani au ştiut sǎ-şi construiascǎ o imagine favorabilǎ în rîndurile populaţiei. De fapt, pentru islamişti a fost mai simplu sǎ se afirme în rezistenţǎ decît sǎ reuşeascǎ în contextul exercitǎrii puterii. In anii cînd se considerau singura forţǎ capabilǎ sǎ se opunǎ dictaturii, Fraţii Musulmani au dezvoltat cultul martirilor şi al solidaritǎţii sociale. Iatǎ însǎ cǎ, dupǎ venirea lor la putere pe calea urnelor, într-un singur an imaginea lor s-a degradat cu rapiditate. Ei n-au ştiut sǎ se inspire din experienţa islamiştilor moderaţi turci, care sunt la putere de zece ani, şi nici mǎcar din experienţa celor tunisieni grupaţi în partidul Enahda care au preluat recent puterea dar au atras de partea lor şi unele formaţiuni laice.  

Viaţa de zi cu zi a devenit infernalǎ în Egipt în ultimul an: revoluţia nu a dus imediat la bunǎstare, preţurile au crescut la mai toate produsele de bazǎ, inflaţia a devenit galopantǎ, industria turismului s-a prǎbuşit, investiţiile strǎine au devenit mai prudente şi mult mai rare, şomajul s-a agravat (mai ales în rîndurile tinerilor), iar datoria externǎ a ţǎrii a crescut. Dupǎ cum spune un comentator în cotidianul Le Figaro, economia egipteanǎ aratǎ ca un organism golit de sînge. Tara trǎieşte de fapt datoritǎ ajutoarelor internaţionale. Numai Europa a oferit Egiptului în jur de 6 miliarde 5 sute de milioane de euro pentru perioada 2012-2013.

Forţele care s-au coalizat acum împotriva Fraţilor Musulmani sunt foarte diverse, începînd cu tineretul, continuînd cu clasele mijlocii şi terminînd cu casta militarilor care se tem sǎ nu-şi piardǎ privilegiile. Printre cei care manifesteazǎ însǎ în prezent împotriva Fraţilor Musulmani şi a preşedintelui Morsi se aflǎ şi mulţi egipteni care au votat în urmǎ cu un an pentru islamişti, dar care între timp au fost profund dezamǎgiţi de gestiunea acestora.

Marea manifestaţie de duminicǎ, de pe 30 iunie, a devenit emblematicǎ pentru opoziţie care s-a structurat sub numele de "Frontul de pe 30 iunie". Aceastǎ coaliţie eterogenǎ are şi un purtǎtor de cuvînt, în persoana fostului şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomicǎ, Mohamed El Baradei.

In perioada urmǎtoare toate scenariile sunt posibile în Egipt. Cel mai grav ar fi izbucnirea unui veritabil rǎzboi civil dacǎ Fraţii Musulmani continuǎ sǎ se agaţe de putere şi îşi mobilizeazǎ trupele în numele aşa-zisei “legitimitǎţi democratice”. Scenariul cel mai raţional ar fi instituirea unui guvern de tehnicieni în numele reconcilierii naţionale, sub supravegherea armatei. In acest ultim caz statul egiptean ar urma sǎ fie reconstruit, aparatul judiciar reconsolidat, Constituţia rescrisǎ…

Intr-un editorial publicat în cotidianul Le Monde, analistul Bernard Guetta aratǎ cǎ mai devreme sau mai tîrziu democraţia devine "mormîntul" islamismului. In toate ţǎrile musulmane sau arabe unde aşa-numiţii islamişti moderaţi au venit la putere în mod democratic, începînd cu Turcia, continuînd cu Tunisia şi terminînd cu Egiptul, ei ajung pînǎ la urmǎ în situaţia de a fi contestaţi. Si aceasta pentru cǎ democraţia nu reprezintǎ pentru islamişti un mod de viaţǎ ci un mijloc pentru a-şi urmǎri scopul fundamental, islamizarea societǎţii.