Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa – tensiuni între socialişti şi ecologişti

In Franţa, coaliţia dintre socialişti şi ecologişti se vede fragilizatǎ dupǎ ce ieri a fost demis ministrul Ecologiei, doamna Delphine Batho. Aceastǎ decizie destul de rarǎ şi de radicalǎ a fost luatǎ de preşedintele François Hollande dupǎ ce ministra a criticat cu severitate reducerile bugetare, de 7 la sutǎ, care i-au afectat ministerul. Dincolo de severitatea acestei mǎsuri mai rǎmîne întrebarea: are voie un ministru sǎ critice guvernul din care face parte, şi dacǎ da, în ce mod şi pînǎ la ce nivel?

La prima vedere s-ar spune cǎ demiterea unui ministru pentru critici formulate la adresa politicii guvernamentale şi prezidenţiale nu este tocmai compatibilǎ cu democraţia. Pe de altǎ parte, un guvern care nu afişeazǎ o unitate de vederi şi solidaritate de acţiune îşi pierde treptat credibilitatea. Pentru un ministru, spaţiul în care îşi poate exercita spiritul critic este unul cu geometrie variabilǎ, depinzînd de multe elemente. In ultimul an, în interiorul guvernului condus de Jean-Marc Ayrault s-au exprimat multe pǎreri nu tocmai de naturǎ sǎ-l flateze pe premier sau pe preşedintele François Hollande.

In urmǎ cu cîteva luni, mai precis pe 28 martie, François Hollande a ţinut însǎ sǎ lanseze un avertisment serios: "timpurile sunt grele pentru francezi, a spus, el, şi nu voi mai tolera nici o eroare, nici o repunere în cauzǎ a politicii pe care o conduc".

Sǎ nu fi auzit oare doamna Delphine Batho aceastǎ frazǎ? Sau sǎ nu o fi considerat demnǎ de a fi luatǎ în serios? In orice caz, ea a devenit prima "victimǎ" a acestei decizii a preşedintelui de a nu mai permite acte de "indisciplinǎ" în interiorul unui guvern care trebuie sǎ conducǎ Franţa pe o mare agitatǎ, marcatǎ de crize şi îndoieli.       

Mai sunt şi alţi miniştri care, de la începutul anului, au exprimat rezerve faţǎ de politica de austeritate promovatǎ de preşedinte. Arnaud Montebourg, care conduce ministerul redresǎrii productive, sau Cécile Duflot, care conduce ministerul spaţiului locativ, s-au aflat pe aceastǎ listǎ. Iatǎ însǎ cǎ anatema prezidenţialǎ a cǎzut pe ecologie…

Gurile rele spun cǎ François Hollande nu a avut niciodatǎ o culturǎ ecologicǎ şi cǎ nu i-a luat niciodatǎ efectiv în serios pe verzi. Dupǎ demiterea doamnei Batho, şeful statului a ţinut sǎ precizeze însǎ cǎ ecologia rǎmîne în continuare una din prioritǎţile sale. Afirmaţie pe care, cu siguranţǎ, unii o vor contesta. Si probabil chiar doamna Delphine Batho care nu înţelege sǎ renunţe la dreptul la replicǎ şi a anunţat o conferinţǎ de presǎ pentru joi 4 iulie.  

Ce mai putem constata în Franţa este cǎ pe durata unui singur an la ministerul ecologiei au fost schimbaţi trei miniştri. Predecesoarea doamnei Delphine Batho la conducerea acestui minister, socialista Nicole Bricq, a fost rugatǎ sǎ plece în iunie anul trecut dupǎ ce s-a opus unor foraje petroliere în largul coastelor Guyanei franceze.

Agenţia France Presse reia, în acest context, o declaraţie a deputatului ecologist Noël Mamère. El se întreabǎ, citez: "Oare noi, ecologiştii, trebuie sǎ acceptǎm în continuare sǎ primim palme peste cap şi chiar cîte o loviturǎ de mǎciucǎ şi sǎ spunem în continuare merci guvernului?"

S-ar pǎrea cǎ ecologiştii francezi reflecteazǎ în jurul acestei chestiuni, deşi pentru moment au respins categoric ideea de a pǎrǎsi guvernul unde au trei reprezentanţi.